xantofyller

Høstfarger. Hos de fleste løvtrær brytes bladklorofyllet ned før bladene felles om høsten. Fargene som da kommer til syne skyldes dels nydannede fargestoffer og dels fargestoffer som har vært til stede tidligere, men vært skjult av det grønne klorofyllet.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Xantofyller er gule fargestoffer som er rikt utbredt hos mange organismer. De fleste gule farger hos blomster og frukter skyldes xantofyller. I grønne blad er de alltid til stede, men fargen dekkes av klorofyllets grønne farge. Ved enkelte typer av næringsmangel (nitrogen, jern) dannes lite klorofyll, og om høsten nedbrytes klorofyllet i de grønne bladene, slik at i begge tilfeller kommer den gule xantofyllfargen til syne. Hos brunalger skyldes den brune fargen et xantofyll, fukoxantin, som dekker over klorofyll. Hos purpurbakterier skyldes purpurfargen også xantofyll (spirilloxantin).

Faktaboks

Uttale
xantofˈyller
Etymologi
nydannet til gresk ‘gul’ og ‘blad’

Kjemisk er xantofyllene oksygenholdige derivater av karotener og hører sammen med disse til karotenoidene. Xantofyllene i blad beskytter mot oksidative skader.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg