Xantofyller, mest gule fargestoffer som er rikt utbredt hos mange organismer. De fleste gule farger hos blomster og frukter skyldes xantofyller. I grønne blad er de alltid til stede, men fargen dekkes av klorofyllets grønne farge. Ved enkelte typer av næringsmangel (nitrogen, jern) dannes lite klorofyll, og om høsten nedbrytes klorofyllet i de grønne bladene, slik at i begge tilfeller kommer den gule xantofyllfargen til syne. Hos brunalger skyldes den brune fargen et xantofyll, fukoxantin, som dekker over klorofyll. Hos purpurbakterier skyldes purpurfargen også xantofyll (spirilloxantin).

Kjemisk er xantofyllene oksygenholdige derivater av karotener og hører sammen med disse til karotenoidene. Xantofyllene i blad beskytter mot oksidative skader.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.