Donald Trump
Noen tusen stemmer i vippestatene Michigan, Pennsylvania og Wisconsin førte til at Donald Trump vant valget over Hillary Clinton i 2016. Her holder Trump sin takketale på valgnatten i New York 9. november 2016.
Donald Trump
Av /SCANPIX.

En vippestat er en delstat i USA hvor det er usikkert hvilken kandidat og hvilket politisk parti som vil få flertall ved et valg. Ordet brukes særlig i forbindelse med valg av USAs president.

Faktaboks

Også kjent som

engelsk: swing state

Det er liten spenning knyttet til utfallet i de mange delstatene der et av de to store partiene har et solid flertall. Det meste av innsatsen i valgkampen retter seg derfor mot et ensifret antall stater der begge partier ser en mulighet til å vinne. Disse havner følgelig «på vippen» og benevnes «vippestater» på norsk. Det engelske uttrykket er «swing states».

Betydningen av å få den enkelte stat til å vippe den ene eller andre veien, forsterkes av ordningen med flertallsvalg. Det vil si at kandidaten som får flertall, vinner alle valgmennene i den aktuelle delstaten. Kun Nebraska og Maine har ordninger med innslag av forholdstallsvalg.

Hvilke stater som har vært jevnest, har variert historisk. Mest kjent fra nyere historie er Floridas rolle som vippestat ved presidentvalget i 2000, der George W. Bush slo Al Gore med 537 stemmer og dermed sikret seg valgseieren.

I valgene etter årtusenskiftet har blant annet gamle industristater som Ohio, Wisconsin, Pennsylvania og Michigan, de sørvestlige statene Nevada og Arizona, samt sørstater som Virginia, North Carolina og Georgia vært regnet som vippestater.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg