Faktaboks

Også kjent som

valgkollegiet, valgmannskollegiet

Uttale
ilˈektərəl kˈålidʒ

Electoral College er et valgkollegium som har til oppgave å foreta det formelle valget av president og visepresident i USA. På norsk er delegatene som utgjør valgkollegiet ofte blitt omtalt som «valgmenn».

De 538 medlemmene i forsamlingen tilsvarer antallet medlemmer i Kongressen, altså 100 i Senatet og 435 i Representantenes hus. I tillegg kommer tre delegater fra District of Columbia, som ikke er representert i Kongressen. For å velges trenger en kandidat absolutt flertall, altså 270 stemmer.

Forsamlingens medlemmer velges ved alminnelige valg (presidentvalg), delstat for delstat. Hver av disse sender et antall delegater som svarer til delstatens samlede antall medlemmer i Senatet og i Representantenes hus. Fordi alle delstater har like mange senatorer, uavhengig av folketallet, gir dette delstater med få innbyggere en innebygd fordel. Dette er tilsiktet og del av kompromissene delstatene inngikk da de samlet seg om å vedta USAs grunnlov.

Forsamlingens reelle betydning har vært liten, med unntak av noen valg i første del av 1800-tallet. Valgseier til den ene eller andre presidentkandidaten i den enkelte delstaten har vært allment ansett som bindende for delegatene, også i delstater hvor loven ikke krever dette. Resultatet har dermed vært gitt på forhånd. Når forsamlingen trer sammen, er normalt valgresultatet for lengst erklært og akseptert av kandidatene og partiene selv.

Hvis ingen kandidat har samlet 270 delegater eller mer, kan forsamlingen likevel spille en politisk rolle i den grad delegatene kan endre stemmegivning. Uten flertall bak én kandidat, går oppgaven med å utpeke presidenten videre til Representantenes hus.

Kollegiets rolle og sammensetning er gitt i grunnloven.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg