USS North Carolina
NH 104850 courtesy of the Naval History & Heritage Command.

USS North Carolina er et amerikansk slagskip som ble brukt under andre verdenskrig. USS North Carolina var det første av de ti slagskipene USA bygget under andre verdenskrig, og var det mest moderne slagskip i verden da det stod ferdig i april 1941. Slagskipet er bevart som museumsskip, og er fortøyd i Wilmington i North Carolina.

North Carolina-klassen

Selve North Carolina-klassen bestod av to skip, USS North Carolina og USS Washington, og var de første slagskipene som ble bygget i USA på nesten to tiår. Klassen ble bygget med nye konstruksjonsmetoder, hovedbestykningen bestod av ni 16-tommers kanoner i tre trippeltårn, og ildledningssystemet var assistert av datamaskiner og radar. Framdriftssystemet var også avansert for sin tid, og bestod av fire selvstendige maskinerier, hver med to høytrykkskjeler og én dampturbin. I begynnelsen av 1942 ble klassen også utstyrt med CXAM, det nye radarsystemet for luftvarsling. Klassen ble modernisert og modifisert fortløpende under hele krigen, spesielt ildledningsystemene, radarene og luftvernartilleriet.

Historie

USS North Carolina under operasjonene på Gilbertøyene høsten 1943
/80-G-K-101 courtesy of the Naval History & Heritage Command.

USS North Carolina ble sjøsatt 13. juni 1940, og var ferdig i april 1941. Det deltok i sine første krigshandlinger først under landgangene på Guadalcanal og Tulagi i august 1942, men var etter dette med i alle større operasjoner i Stillehavet. 15. september 1942 ble det truffet av en torpedo fra den japanske undervannsbåten I 19, som sprengte et stort hull i skroget under vannlinjen. USS North Carolina greide for egen maskin, og med en fart på 18 knop, å komme seg tilbake til Pearl Harbor for reparasjoner. Etter reparasjoner tok USS North Carolina del i flere operasjoner i Stillehavet, blant annet slaget om Filippinerhavet i 1944 og invasjonene av Iwo Jima og Okinawa.

Etter andre verdenskrig ble det brukt som kadettskip frem til 1947, da det ble plassert i reserve. Det ble utrangert i 1960 og overført til staten North Carolina i 1962, hvor det er bevart som museumsskip.

Spesifikasjoner

USS North Carolinas hovedbestyking består av ni 16-tommers kanoner i tre trippeltårn, og sekundærbestykningen av 20 femtommers kanoner i ti dobbelttårn.

  • Standard deplasement: 37 484 tonn
  • Lengde: 222,12 meter
  • Topphastighet: 28 knop
  • Rekkevidde: 15 000 nautiske mil ved 15 knop

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg