Bie
Bie
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Stikk av veps, bier og humler er smertefulle, men er sjelden farlig, siden det kun avgis små mengder gift i et stikk. Over 50 stikk kan være livstruende for en voksen person, men det er eksempler på at folk har overlevd 200 stikk.

Stikkbrodden hos honningbiene har mothaker, så brodd med innvoller blir sittende igjen når biene fjernes. Bier er således «selvmordsstikkere». Hos veps og humler er brodden glatt, så de kan stikke flere ganger. Noen sier at humlen «brenner», men i realiteten vil stikk av humler, bier og veps oppleves ganske likt. Humlene er meget fredelige dyr, og de stikker derfor bare hvis de er direkte truet, hvis man ødelegger bolet deres, eller ved et uhell klemmer dem. Humlestikk er derfor langt sjeldnere enn vepsestikk og bistikk.

Allergi og overfølsomhet

Noen få mennesker kan bli svært syke av bare ett stikk, uansett hvor de stikkes på kroppen. Slike personer er overfølsomme for ett eller flere av stoffene som inngår i giften. Hvis en person som stikkes blir blek, svimmel, kvalm og får kraftig utslett, bør man straks oppsøke lege.

De som er allergiske mot vepse- eller bistikk, bør til enhver tid i sommerhalvåret ha adrenalinsprøyte lett tilgjengelig i lommen. Slike sprøyter fås på resept, og må settes umiddelbart etter et stikk for å unngå allergisjokk (anafylaktisk sjokk). Ved allergisjokk kan man bli bevisstløs etter få minutter, og halvparten av de som ikke overlever, dør innen en halvtime etter stikket.

Det dør omtrent én til to personer hvert år i Norge som følge av allergisjokk etter vepsestikk. Typisk historikk er en person over 50 år som har hatt økende problemer med vepsestikk opp gjennom årene.

Det kan være alvorlig for alle å bli stukket i munnen eller halsen fordi slimhinnene der kan hovne opp og gi pustevansker.

Det finnes en behandling kalt hyposensibilisering, hvor man gradvis blir tilvent vepse- eller biegiften. Dette er en langvarig prosess som må foregå under nøye oppfølging av spesialister. Ved å starte med ultralave doser av giften, kan man gradvis, under nøye overvåkning, øke dosene og lure immunsystemet til toleranse i stedet for allergisjokk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg