bistikk og vepsestikk

Bie
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Vepsestikk, bistikk og humlestikk er smertefulle, men er sjelden farlig siden det kun avgis små mengder gift i et stikk.

Noen få mennesker er allergiske mot stikk. Hvis en person som stikkes blir blek, svimmel, kvalm og får kraftig utslett, bør man straks oppsøke lege.

Over 50 stikk kan være livstruende for en voksen person, men det er eksempler på at folk har overlevd 200 stikk.

For alle kan det være alvorlig å bli stukket i munn eller hals fordi slimhinnene der kan hovne opp og gi pustebesvær. Stikkbrodden hos honningbiene har mothaker, så brodd med innvoller blir sittende igjen når biene fjernes. Bier er således ”selvmordsstikkere”. Hos veps og humler er brodden glatt, så de kan stikke flere ganger.

Noen sier at humlen ”brenner”, men fakta er at stikk av humler, bier og veps vil oppleves ganske likt. Humlene er meget fredelige dyr, og de stikker derfor bare hvis de er direkte truet, hvis man ødelegger deres bol eller ved et uhell klemmer dem. Humlestikk er derfor langt sjeldnere enn vepsestikk og bistikk.

Allergi og overfølsomhet

Noen få mennesker kan bli svært syke av kun ett stikk uansett hvor de stikkes på kroppen. Slike personer er overfølsomme for ett eller flere av stoffene som inngår i giften. De som er allergiske mot vepse- eller bistikk, bør til en hver tid i sommerhalvåret ha motgift (adrenalinsprøyte) lett tilgjengelig i lommen. Slike sprøyter fås på resept og må settes umiddelbart etter et stikk for å unngå allergisjokk (anafylaktisk sjokk). Ved allergisjokk kan man bli bevisstløs etter få minutter, og halvparten av de som ikke overlever, dør innen en halv time etter stikket.

De senere år har én til to personer dødd hvert år i Norge som følge av allergisjokk etter vepsestikk. Typisk historikk er en person over 50 år som har hatt økende problemer med vepsestikk opp gjennom årene. Hvis en person som stikkes blir blek, svimmel, kvalm og får kraftig utslett, bør man straks oppsøke lege. En alternativ behandling er hyposensibilisering, det vil si en gradvis tilvenning til vepse- eller biegiften. Dette er en langvarig prosess som må foregår under nøye oppfølging av spesialister. Ved å starte med ultralave doser av giften, kan man gradvis under nøye overvåkning øke dosene og lure immunsystemet til toleranse i stedet for allergisjokk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg