Varmeledning er transport av varme gjennom et stoff. Det skjer når temperaturen ikke er den samme i alle deler av stoffet.

Varmeledningen foregår ved at bevegelsesenergi overføres mellom molekylene i stoffet. I metaller er det lett bevegelige elektroner, og derfor er metaller gode ledere for både elektrisitet og varme.

Varme kan også transporteres av fononer. Et materiale som tillater effektiv ledning av fononer vil også være en god varmeleder, selv om det er en dårlig leder av elektroner. Et eksempel på dette er diamant, som er en elektrisk isolator, men samtidig et av de beste varmeledende materialene vi kjenner.

Varmeledningen gjennom et stoff kan måles og angis som stoffets spesifikke varmeledningsevne eller termiske konduktivitet. Den defineres som varmestrømtettheten gjennom stoffet dividert med temperaturfallet per lengdeenhet.

Den termiske konduktiviteten måles dermed med (W/m2) : (K/m) = W/(K·m), altså watt per kelvin·meter.

Gasser (for eksempel luft) og væsker er som regel dårlige varmeledere. Men ofte vil gass- og væskedeler flytte seg, fordi de får forskjellig oppdrift når de har forskjellig temperatur. Dette kalles konveksjon, og er mer stofftransport enn egentlig varmetransport.

Porøse stoffer (tøy, snø, tre, glassvatt, steinull) er dårlige varmeledere, mest fordi det er stillestående luft i porene.

Materiale Konduktivitet i W/(K · m)
Sølv 420
Kobber 400
Gull 315
Aluminium 230
Sink 120
Støpejern 80
Stål 50
Rustfritt stål 14
Granitt 4–2
Is 2
Glass 1–0,6
Betong 1–0,3
Murstein 0,7
Vann 0,6
Kork 0,3
Snø, kompakt 0,2
Papir 0,3–0,1
Tre 0,2–0,1
Tørr jord 0,1
Trefiberplater 0,05
Tøy, filt 0,05–0,03
Glassvatt, steinull 0,03
Tørr luft 0,02

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.