fonon

I et materiale vil atomene generelt fremvise små vibrasjoner rundt sine likevektsposisjoner på grunn av termisk energi. Disse vibrasjonene kan representeres som en fonon-partikkel som beveger seg gjennom materialet.

Illustrasjon av et fonon i et materiale.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Et fonon er en partikkel som i materialfysikken brukes til å beskrive den termiske bevegelsen til atomene i en periodisk struktur, for eksempel krystallgitteret til et materiale.

Faktaboks

Uttale
fonˈon
Etymologi
av fon-

Beskrivelse

I forbindelse med lydoverføring legger man som regel vekt på lydens bølgenatur. For å forklare de fenomenene som forekommer i materialer, blant annet ved lydabsorpsjon hvor lyd omsettes til varme gjennom termisk bevegelse av atomer og elektroner, må man i stedet fremheve lydens kvante- eller partikkelnatur. Man innfører da fonon som et nyttig begrep.

Et fonon er et lydkvant på samme måte som et foton er et lyskvant. Fonon er et eksempel på en kvasipartikkel, som brukes til å gi en forenklet beskrivelse av den komplekse oppførselen til atomene i et materialer.

Fononer spiller en sentral rolle i faststoff-fysikk, spesielt i forbindelse med termisk ledning. Her snakker man også om en fonongass, om kollisjon mellom fononer og om deres «fri veilengde». Også for å forklare superledning er fonon et nyttig begrep.

Energien til et fonon er hv, hvor h er Plancks konstant og v er lydfrekvensen. Dette er analogt med energien til et foton, hvor v i stedet er lysfrekvensen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg