I et materiale vil atomene generelt fremvise små vibrasjoner rundt sine likevektsposisjoner på grunn av termisk energi. Disse vibrasjonene kan representeres som en fonon-partikkel som beveger seg gjennom materialet.

Illustrasjon av et fonon i et materiale. av Jacob Linder. CC BY SA 3.0

Et fonon er en partikkel som i materialfysikken brukes til å beskrive den termiske bevegelsen til atomene i en periodisk struktur, for eksempel krystallgitteret til et materiale.

I forbindelse med lydoverføring legger man som regel vekt på lydens bølgenatur. For å forklare de fenomenene som forekommer i materialer, blant annet ved lydabsorpsjon hvor lyd omsettes til varme gjennom termisk bevegelse av atomer og elektroner, må man i stedet fremheve lydens kvante- eller partikkelnatur. Man innfører da fonon som et nyttig begrep.

Et fonon er et lydkvant på samme måte som et foton er et lyskvant. Fonon er et eksempel på en kvasipartikkel, som brukes til å gi en forenklet beskrivelse av den komplekse oppførselen til atomene i et materialer. 

Fononer spiller en sentral rolle i faststoff-fysikk, spesielt i forbindelse med termisk ledning. Her snakker man også om en fonongass, om kollisjon mellom fononer og om deres «fri veilengde». Også for å forklare superledning er fonon et nyttig begrep.

Energien til et fonon er hv, hvor h er Plancks konstant og v er lydfrekvensen. Dette er analogt med energien til et foton, hvor v i stedet er lysfrekvensen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.