Dekan er lederen av en avdeling (som oftest et fakultet) ved et universitet eller en høyskole. Ved noen institusjoner velges dekanene av de ansatte (og ved noen steder også av studentene) ved avdelingen, mens ved enkelte ganger skjer tilsettelsen ved ansettelse. Vanligvis er tilsettelsen på åremål. Tittelen prodekan eller visedekan brukes om personer som inngår i avdelingens ledergruppe og har lederansvar for bestemte deler av virksomheten.

Faktaboks

Uttale
dekˈan
Etymologi
latin decanus, av gresk deka
Også kjent som

dekanus

Dekan blir også brukt som kirkelig embetstittel. Den ble tidligere brukt i Norge og er fortsatt i bruk i andre kirkesamfunn, for eksempel den katolske kirke.

Ordet

Dekan kommer av latin, dekanus, og ble opprinnelig brukt om en som «leder ti soldater». Prefikset deka, betyr 'ti' og er det samme vi finner i måleenheten dekameter. Suffikset nus danner hankjønnsord. Forkortelsen fra dekanus til dekan kommer trolig via tysk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg