valgbarhet

Valgbarhet er de kvalifikasjonsmessige kravene til personer som stiller opp i et gitt valg.

Valgbarhet virker dermed som et avgrensingskriterium for de personene som kan bli medlemmer av det valgte organet, angivelig for å sikre så velkvalifiserte medlemmer som mulig.

Utover stemmeretten har valgbarhetskravene særlig vært krav om høyere alder enn stemmerettsalderen og visse moralske kvalifikasjoner.

Tidligere var også krav om økonomiske kvalifikasjoner, som inntekt og/eller formue, en del av valgbarhetskravene i enkelte land.

I tillegg kommer at noen land utelukker innehavere av visse embeter – særlig overordnete offentlig ansatte – fra valgbarhet. Formelt er begrunnelsen at de kan havne i en lojalitetskonflikt mellom sine forpliktelser som medlemmer av nasjonalforsamlingen.

Det samme hensynet ligger bak når visse land (blant dem Norge) utelukker regjeringsmedlemmer som medlemmer av nasjonalforsamlingen, selv om dette først trer i kraft etter at personen er valgt.

Det har også hendt at valgbarhetskravene, for eksempel med hensyn til alder, har vært mindre strenge enn stemmerettsbestemmelsene (blant annet i Danmark før 1915), noe som illustrerer behovet for å se stemmerettskravene og valgbarhetskravene i sammenheng.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Elklit, Jørgen (2007). «Valgbarhet».
  • I: Østerud, Øyvind (red.). Statsvitenskapelig leksikon. Oslo: Universitetsforlaget.

Kommentarer (2)

skrev Yuko Ringdal

I førgje ein artikkel av Stortinget.no, innebar også kvinners valgbarhet til politiske verv då begrensa stemmerett for kvinner ved Stortingetsvalg vart innført i 1907. Var valgbarheten for kvinner begrensa?

skrev Andreas Tjernshaugen

Hei, takk for spørsmålet. Jeg har dessverre ikke noe svar å tilby for øyeblikket. Vi arbeider med å få på plass en fagansvarlig for dette emnet.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg