Valgbarhet er de kravene som stilles til personer som ønsker å kunne stille som kandidat i et valg.

Krav i Norge

I Norge er alle som har stemmerett i utgangspunktet valgbare. Dette innebærer at alle norske statsborgere som fyller 18 år i valgåret er valgbare til Stortinget, og til kommunestyrer og fylkesting. Innvandrere uten norsk statsborgerskap og som oppfyller kravene til botid i Norge, er valgbare til kommunestyrer og fylkesting.

Unntak

I stortingsvalg er likevel personer som på valgdagen enten er ansatt i utenrikstjenesten, administrativt ansatt i et departement eller dommer i Høyesterett ikke valgbare. Det samme gjelder i kommunestyre- og fylkestingsvalg for kommunedirektør, statsforvalter og andre som innehar ledende stillinger på kommunalt og regionalt nivå.

Krav i andre land

I andre land kan det være andre krav for valgbarhet enn for stemmerett. I USA har for eksempel alle statsborgere over 18 år i utgangspunktet stemmerett i føderale valg. For å være valgbar til Representantenes hus må man imidlertid ha fylt 25 år og vært statsborger i minst 7 år, mens man må ha fylt 30 år og vært statsborger i minst 9 år for å være valgbar til det amerikanske Senatet.

For å bli valgt som president i USA er kravet at man må ha vært amerikansk statsborger siden fødselen, at man er minst 35 år, og at man har bodd minst 14 år i USA. Ingen innvandrer kan dermed bli president i USA, noe som opp gjennom historien har gjort flere kjente politikere uaktuelle som presidentkandidater, blant andre skuespiller og tidligere guvernør i California, Arnold Schwarzenegger.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Elklit, Jørgen (1997). «Valgbarhet», i Østerud, Øyvind med flere (red.). Statsvitenskapelig leksikon. Oslo: Universitetsforlaget, sidene 281–282, tilgjengelig fra Nasjonalbiblioteket.

Kommentarer (2)

skrev Yuko Ringdal

I førgje ein artikkel av Stortinget.no, innebar også kvinners valgbarhet til politiske verv då begrensa stemmerett for kvinner ved Stortingetsvalg vart innført i 1907. Var valgbarheten for kvinner begrensa?

skrev Andreas Tjernshaugen

Hei, takk for spørsmålet. Jeg har dessverre ikke noe svar å tilby for øyeblikket. Vi arbeider med å få på plass en fagansvarlig for dette emnet.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg