Pirog, østslavisk bakverk som er særlig utbredt i Russland. Den består av to lag paideig med fyll, som enten ligger oppå eller er innbakt. Til fyll brukes kjøtt, fisk, grønnsaker, egg eller sopp. Den bakes også med tvorog, syltetøy eller kondensert melk (sgusjtsjónka). Pirogdeigen trykkes sammen langs kantene og stekes i ovn.

Piroger finnes i mange former og størrelser og har da ulike benevnelser, som vatrúsjka (rund med søtt fyll), pirozjók (liten pirog), kulebjáka (rund og gjerne fylt med fisk eller egg), eller sjánga (rund eller avlang, åpen og gjerne med potet). Kúrnik er dekorert med mønster og er fylt med fjærfekjøtt, gryn og poteter. Den brukes ved festlige anledninger. 

Pirog finnes også på vestslavisk område, men er da nesten alltid med søtt fyll. Her kalles de ikke pirog. På Balkan brukes butterdeig, og burek (börek) kan sies å være en variant. 

Bakverket pirog må ikke forveksles med det polakkene kaller pieróg, som tilsvarer russernes pelmeny (fylte pastakuler). 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.