Faktaboks

Lista
Etymologi
Lista er dannet av norrønt listi, dativ lista, i moderne norsk list i betydningen ‘rand, kant’

Lista er en tidligere kommune i Vest-Agder (Agder). Før 1911 gikk kommunen under navnet Vanse. Kommunen ble opprettet i 1837 som et ledd i innføringen av det lokale selvstyret. Den omfattet hele halvøya Lista med unntak av den lille daværende bykommunen Farsund, samt noen mindre områder nord for halvøya, nord for henholdsvis Eidsfjorden og Krossnessundet/Helvikfjorden. Lista hadde grensejusteringer mot Farsund i 1903 og 1948.

I 1965 ble Lista slått sammen med Spind, Herad og Farsund til en ny bykommune med navnet Farsund. Den nye kommunen var 139 km2 og hadde 4544 innbyggere ved sammenslåingen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Berge, Abraham: Lista : en bygdebok, 1926
  • Løvhaug, Per: Lista - det eldste Norge, 1997
  • Rudjord, Kåre: Listaboka, 1980-, 4 b.

Kommentarer (3)

skrev Lars Otto Fredriksen

Det er ikke riktig at Lista kun er en halvøy. Lista utgjørt også et område nord for Eidsfjorden, samt et område øst for Framvaren sør for Ramneheia. Om du tar en titt på norgeskart.no, hvor en ser gårdsnummerne, så utgjør Lista gnr 1-125. Disse 125 matrikkelgårdene finner du også igjen i Listaboka I og II av Kåre Rudjord. Du kan også se dette på historiske kommunekart. Det finnes så mange artikler som kun definerer Lista som en halvøy. Men Listahalvøya er ikke hele Lista. Arealet på 139 km2 på Lista er riktig. Dette er tallet på halvøyen + de andre områdene som til sammen utgjør Lista. Selve halvøyen er mindre. Slik at her er noen motsigelser. Kanskje dere burde ta en revisjon på artikler om Lista. (Fra et eldre fylkesleksikon: http://www.nb.no/nbsok/nb/f4fc41d32ba00944ff4bc94f5aeb3683.nbdigital?lang=no#0) Listaboka I og II ligger også på Nasjonalbibliotekets nettside. Med ønske om en fin dag. Med vennlig hilsen Lars Otto Fredriksen, Bryne, Lista.

svarte Mari Paus

Hei! Takk for innspillet. Fagansvarlig har svart deg i en ny kommentar nedenfor. Vennlig hilsen Mari i redaksjonen

skrev Geir Thorsnæs

Det er to artikler som definerer Lista; den ene gjelder den tidligere kommunen, den andre gjelder halvøya. Dine anførsler gjelder etter hva jeg forstår bare kommuneartikkelen. Det er en smakssak hvor detaljert man bør være ved beskrivelsen av eldre kommuner, men jeg ser at jeg i dette tilfelle har vært noe knapp. Jeg har derfor lagt til en presisering av at den tidligere Lista kommune også omfattet et par mindre områder nord for halvøya.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg