tiramisù

Tiramisù

tiramisù
Av /Shutterstock.
savoiardi

Italienske savoiardi-kjeks, også kjent som ladyfingers, er en av ingrediensene i tiramisù.

savoiardi
Av /Shutterstock.

Tiramisù er en italiensk dessert der savoiardikjeks bløtes med espresso og marsalavin, legges lagvis med en blanding av mascarpone og eggedosis, før kakaopulver drysses på toppen. Desserten er svært populær over hele verden og regnes som en moderne klassiker.

Faktaboks

Uttale
tiramisˈú
Etymologi
italiensk ‘dra meg opp!’ eller 'trekk meg opp'

Tiramisù kommer av uttrykket tira mi su, «trekk meg opp», som spiller på den oppkvikkende effekten espresso og sukker kan gi. Desserten kommer i mange versjoner, men seks ingredienser regnes som obligatoriske: savoiardikjeks (også kjent som fingerkjeks eller ladyfingers), mascarpone, egg, sukker, kaffe og kakaopulver. Mange vil mene at også den sicilianske sterkvinen marsala er obligatorisk, men opprinnelig var tiramisù en dessert uten alkohol.

I den italienske matkulturen har ikke tiramisù dype røtter – desserten er av nyere dato. Den første beskrivelse av retten er i matmagasinet Vin Veneto i 1981, og først i 1983 står en oppskrift på trykk i en kokebok om Veneto. Siden gikk det fort. I 1985 hadde tiramisù blitt fast innslag i de italienske restaurantene i New York og ble viet en stor artikkel i avisa The New York Times. I 1993 ble den italienske desserten verdenskjent da Tom Hanks' rollefigur reflekterte over den i den romantiske komedien Sleepless in Seattle.

Regional rivalisering

En skrøne forteller hvordan tiramisù ble servert i restitusjonsøyemed på bordellet i byen Treviso i Veneto på 1800-tallet. En ikke fullt så fargerik, men adskillig mer troverdig historie er at desserten ble kreert på restauranten Le Beccherie i samme by, som har hatt dette på menyen siden 1969. Det vakte derfor oppsikt da det i 2016 viste seg at tiramisù ble servert allerede i 1959 i byen Tolmezzo i naboregionen Friuli-Venezia Giulia. I juli 2017 dømte den italienske kulturministeren i sistnevntes favør og anerkjente tiramisù som prodotto agroalimentare tradizionale (tradisjonell regional spesialitet).

Dette førte til høylytte protester fra Veneto, som allerede hadde søkt EU om at tiramisù skulle være et beskyttet geografisk produkt. Venetos regionpresident Luca Zaia mente det hele måtte bero på en saksbehandlingsfeil og ba kulturministeren oppheve vedtaket. November 2017, bare noen måneder senere, kom Veneto med en kulinarisk motoffensiv og arrangerte verdensmesterskap i tiramisù for amatørkokker, som siden har blitt en årviss seanse i Treviso.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg