Tiramisù er en italiensk dessert der savoiardikjeks bløtes med espresso og marsalavin, legges lagvis med en blanding av mascarpone og eggedosis, før kakaopulver drysses på toppen. Desserten er svært populær over hele verden og regnes som en moderne klassiker.
Tiramisù kommer av uttrykket tira mi su, «trekk meg opp», som spiller på den oppkvikkende effekten espresso og sukker kan gi. Desserten kommer i mange versjoner, men seks ingredienser regnes som obligatoriske: savoiardikjeks (også kjent som fingerkjeks eller ladyfingers), mascarpone, egg, sukker, kaffe og kakaopulver. Mange vil mene at også den sicilianske sterkvinen marsala er obligatorisk, men opprinnelig var tiramisù en dessert uten alkohol.
I den italienske matkulturen har ikke tiramisù dype røtter – desserten er av nyere dato. Den første beskrivelse av retten er i matmagasinet Vin Veneto i 1981, og først i 1983 står en oppskrift på trykk i en kokebok om Veneto. Siden gikk det fort. I 1985 hadde tiramisù blitt fast innslag i de italienske restaurantene i New York og ble viet en stor artikkel i avisa The New York Times. I 1993 ble den italienske desserten verdenskjent da Tom Hanks' rollefigur reflekterte over den i den romantiske komedien Sleepless in Seattle.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.