Friuli-Venezia Giulia er en region nordøst i Italia som i vest grenser til Veneto, i nord til Østerrike, i øst til Slovenia, og i sør til Adriaterhavet. Regionen omfatter provinsene Gorizia, Pordenone, Trieste og Udine og har et areal på 7846 km2. Innbyggertallet er 1 218 455 (2016), og regionens hovedstad er Trieste (204 292 innbyggere i 2016).

Regionen omfatter i nord en del av Karniske alper (Carnia). Berggrunnen er her bygd opp av kalkstein og dolomitt. Mot sør blir landskapet gradvis lavere og mer kollet og går over i Friulisletta helt i sør. Elven Tagliamento med bielver gjennomskjærer regionen fra nord til sør. Det er en stor lagune ved adriaterhavskysten.

Mange av innbyggerne taler en retoromansk dialekt, og friuliere utgjør ca. 60 % av regionens befolkning. Bosetningen er tynnest i nord, mens den er tettere i sør der de største byene ligger.

I de nordlige delene er skogbruk og fedrift viktige næringer. I sør drives et mer intensivt jordbruk og her ligger flere av de viktige industri- og handelsbyene. Det dyrkes mais, vindruer og sukkerbeter, og det produseres vin. Det finnes noe mekanisk, petrokjemisk, elektro- og møbelindustri i regionen.

Friuli, oppkalt etter romerbyen Forum Julii, ble på 500-tallet et langobardisk hertugdømme. Omdannet av Karl den store til markgrevskap. I 1077 kom størstedelen under patriarken av Aquileia, senere under Venezia, mens grevskapet Görz (italiensk Gorizia) i 1500 tilfalt Habsburg. I 1769 og på ny i 1815 ble hele Friuli tillagt Østerrike. I 1866 fikk Italia den tidligere venetianske delen, 1919 grevskapet Gorizia, men måtte 1947 avstå den østlige delen til Jugoslavia. Trieste (1954) og Pordenone (1968) er senere lagt til regionen. Friuli hører til de mest jordskjelvutsatte deler av Italia; et større jordskjelv med senter nær byen Udine skapte 1976 store ødeleggelser og drepte mer enn 1000 mennesker og rammet næringslivet hardt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.