Friuli-Venezia Giulia

Trieste er hovedstaden i Friuli-Venezia Giulia.

Artikkelstart

Friuli-Venezia Giulia er en region nordøst i Italia som i vest grenser til Veneto, i nord til Østerrike, i øst til Slovenia, og i sør til Adriaterhavet. Regionen omfatter provinsene Gorizia, Pordenone, Trieste og Udine og har et areal på 7846 kvadratkilometer. Innbyggertallet er 1 207 918 (2020), og regionens hovedstad er Trieste.

Faktaboks

Uttale
friˈuli–venˈezia–giˈulia
Også kjent som

tysk Friaul-Julisch Venetien

Natur

Regionen omfatter i nord en del av Karniske alper (Carnia). Berggrunnen er her bygd opp av kalkstein og dolomitt. Mot sør blir landskapet gradvis lavere og mer kollet og går over i Friulisletta helt i sør. Elven Tagliamento med bielver gjennomskjærer regionen fra nord til sør. Det er en stor lagune ved adriaterhavskysten.

Befolkning

Mange av innbyggerne taler en retoromansk dialekt, og friuliere utgjør cirka 60 prosent av regionens befolkning. Bosetningen er tynnest i nord, mens den er tettere i sør der de største byene ligger.

Næringsliv

I de nordlige delene er skogbruk og fedrift viktige næringer. I sør drives et mer intensivt jordbruk og her ligger flere av de viktige industri- og handelsbyene. Det dyrkes mais, vindruer og sukkerbeter, og det produseres vin. Det finnes noe mekanisk, petrokjemisk, elektro- og møbelindustri i regionen.

Historikk

Friuli, oppkalt etter romerbyen Forum Julii, ble på 500-tallet et langobardisk hertugdømme. Omdannet av Karl den store til markgrevskap. I 1077 kom størstedelen under patriarken av Aquileia, senere under Venezia, mens grevskapet Görz (italiensk Gorizia) i 1500 tilfalt Habsburg. I 1769 og på ny i 1815 ble hele Friuli tillagt Østerrike. I 1866 fikk Italia den tidligere venetianske delen, 1919 grevskapet Gorizia, men måtte 1947 avstå den østlige delen til Jugoslavia. Trieste (1954) og Pordenone (1968) er senere lagt til regionen. Friuli hører til de mest jordskjelvutsatte deler av Italia; et større jordskjelv med senter nær byen Udine skapte 1976 store ødeleggelser og drepte mer enn 1000 mennesker og rammet næringslivet hardt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg