syndebukk

En bukk skulle ofres for Herren, den andre skulle påta seg folkets synder.
Av /Philip Medhurst Collection of Bible Illustrations..
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Syndebukk er opprinnelig betegnelsen på en geitebukk som ble jaget ut i ødemarken (Asasel/Azazel) på jødenes forsoningsdag (yom kippur). Ritualet beskrives i tredje Mosebok i Det gamle testamentet og Tanakh. Det ble innledet med at ypperstepresten i tempelet i Jerusalem bekjente alle folkets misgjerninger og synder, og ved håndspålegging la dem på bukkens hode (tredje Mosebok kapittel 16, vers 7-10 og 21–22). Dette var et viktig offentlig ritual i Det gamle Israel.

Hensikten med dette symbolske ritualet var å fjerne all synd fra landet, én gang i året. Det opphørte da tempelet ble brent av romerne i år 70 evt., men forsoningsdagen er fremdeles dagen da jøder ber om tilgivelse for sine synder og dårlige handlinger.

Betegnelsen syndebukk brukes også på norsk og andre europeiske språk i overført betydning, om den som alene må lide for feil som er begått av flere.

Asasel

Betegnelsen Asasel tolkes og oversettes ulikt. Talmud oversetter det med «ulendt fjellområde eller klippe». I senere jødisk tradisjon, og ikke minst innenfor den mystiske retningen kabbala, blir Asasel oppfattet som en fallen engel, eller en slags djevel. I bibelteksten er ordet imidlertid kun knyttet til forsoningsdagen og ødemarken rundt Jerusalem.

Andre tradisjoner

Et lignende ritual kjennes også hos andre folk, og ofte var det mennesker som påtok seg samfunnets synder og ble ofret.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg