spiss giftslørsopp

Spiss giftslørsopp (Cortinarius rubellus)er en av Norges aller giftigste sopper. I løpet av de senere årene har flere folk blitt forgiftet av denne. Egentlig kan ikke soppen forveksles med noen av våre anerkjente matsopper. De som blir forgiftet har oftest svært dårlig kunnskap om sopp og plukker den «i god tro». Faren er at verken spiss giftslørsopp eller den like farlige butt giftslørsopp er omtalt i soppbøker eldre enn 1978–1980. Det er derfor anbefalt å bruke bare nye soppbøker.
Spss giftslørsopp, Oslo, Nordmarka av . fri
Spiss giftslørsopp har oftest en spisspuklet hatt, fjerntstilte skiver og en stilk som ofte kan stikke nokså dypt i mosen. Den vokser vanligvis i litt fuktig, mosegrodd barskog, helst gran, og er også vanlig i plantet granskog av en viss alder. 
Spiss giftslørsopp, Oslo, Nordmarka av . fri

Spiss giftslørsopp er en soppart i slekten slørsopper. Det er en rødbrun skivesopp som er dødelig giftig og angriper nyrene. Forgiftningssymptomene kommer ofte etter 2–3 dager eller mer.

Faktaboks

Også kjent som

Cortinarius rubellus (tidligere: C. speciosissimus)

Beskrivelse

Soppen har en 4–8 centimeter bred reverød (rødbrun) hatt som er spisst klokkeformet som ung, senere hvelvet og oftest med spiss pukkel. Stilken ligner hatten i farge. Den er ofte litt blekere og med blekoker skrå slørbelter. Skivene er tykke og fjerntstilte, med samme farge som hatten. Kjøttet er gulaktig med mild lukt og smak.

Utbredelse

Arten er forholdsvis vanlig i barskog i Sør-Norge til Trøndelag, også i plantet barskog langs kysten. Den danner sopprot med gran, sjeldnere furu eller bøk.

Forgiftning

Spiss giftslørsopp er dødelig giftig. Den inneholder giftstoffet orellanin, som angriper nyrene. Forgiftningssymptomene kommer ofte etter 2–3 dager eller mer.

Funn

I Norge er soppen sikkert registrert først i 1977. Men den er funnet før, siden gjennomgang av gamle innsamlinger på de ulike norske naturhistoriske museene har avdekket eldre funn som er blitt feilbestemt.

Systematikk

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Sopp Fungi
Rekke Stilksporesopper Basidiomycota
Underrekke Hymeniesopper Agaricomycotina
Klasse Agaricomycetes
Orden Agaricales
Familie Cortinariaceae
Slekt Slørsopper Cortinarius
Underslekt Giftslørsopper Orellani
Art Spiss giftslørsopp Cortinarius rubellus

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg