Spiss giftslørsopp er en soppart i slekten slørsopper. Det er en rødbrun skivesopp. Den er dødelig giftig og angriper nyrene. Forgiftningssymptomene kommer ofte etter 2–3 dager eller mer.

Soppen har reverød (rødbrun) hatt, 4–8 cm bred, spisst klokkeformet som ung, senere hvelvet og oftest med spiss pukkel. Stilken ligner hatten i farge, ofte litt blekere og med blekoker skrå slørbelter. Skivene er tykke og fjerntstilte, med samme farge som hatten. Kjøttet er gulaktig med mild lukt og smak.

Den er forholdsvis vanlig i barskog i Sør-Norge til Trøndelag, også i plantet barskog  langs kysten. Den danner sopprot med gran, sjeldnere furu eller bøk.

Spiss giftslørsopp er dødelig giftig. Den inneholder giftstoffet orellanin, som angriper nyrene. Forgiftningssymptomene kommer ofte etter 2–3 dager eller mer.

I Norge er soppen sikkert registrert først i 1977. Men den er funnet før siden gjennomgang av gamle innsamlinger på de ulike norske naturhistoriske museene har avdekket eldre funn som er blitt feilbestemt.

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Sopp Fungi
Rekke Stilksporesopper Basidiomycota
Underrekke Hymeniesopper Agaricomycotina
Klasse Agaricomycetes
Orden Agaricales
Familie Cortinariaceae
Slekt Slørsopper Cortinarius
Underslekt Giftslørsopper Orellani
Art Spiss giftslørsopp C. rubellus

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.