Spelt, ssp. spelta, underart til kornarten hvete, regnes også som egen art. Representerer en hvetetype med primitive egenskaper fra da arten oppstod for 7000–8000 år siden. Har lange, smale, åpne aks som lett knekker, og et mer dyptgående rotsystem enn hvete. Inneragnene sitter fast på kornet og må avskalles. Annerledes smak og høy næringsverdi kjennetegner speltkorn. Spelt har høyere proteininnhold og ofte høyere innhold av jern, magnesium og fosfor, samt av vitamin B1 og B2. I hvete finnes mesteparten av vitaminer og mineraler i skalldelene og i kimen. I spelt finnes også mikronæringsstoffer i frøhviten. Mel av spelt har annerledes bakeegenskaper enn vanlig hvete og er lite tilpasset bakeindustriens moderne baketeknikk.

Spelt er et gammelt kornslag som har vært dyrket i flere tusen år, også i Norge i bronsealderen. I Mellom-Europa (Alpene) har arten overlevd pga. sin spesielle tilpasningsevne, mens den ellers forsvant på 1800-tallet til fordel for hvete, som gir større avlinger og har bedre bakeevne. Nå er spelt blitt gjenoppdaget og vies stor oppmerksomhet som «urkornet». Siden 1990-årene er forsøk med dyrking av spelt også blitt utført i Norge.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.