Skjærgårdskrysser, Gotland.
Skjærgårdskrysseren til venstre har smekrere linjer enn turseileren til høyre.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Bulkcarrier Fermita
Tankskip og bulkskip, slik som dette, er mindre smekre.
Skonnert
Slettoppskonnerter er kjent for å ha smekre linjer, og er relativt hurtige. Harvey Gamage, bygget i 1973.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Smekker er et generelt uttrykk om fine, smale, og føyelige linjer i et fartøys konstruksjon eller i tauverk. Det motsatte er noe kraftig eller grovbygd.

Faktaboks

Etymologi

dansk smækker, engelsk smicer, 'fin'

Også kjent som

finbygget

Smekre kjennetegn

Et skip som er smekkert, har typisk lange linjer. Konstruksjonsmessig vil dette si at skroget er smalt i forhold til bredden. Ender og kanter som baug, hekk og styrehus er ikke unødvendig fremtredende, men føyer seg med skipets lengde og vannlinje. Fartøyet kan framstå som mer strømlinjeformet, og bygget for fart, selv om smekker ikke er ensbetydende med fartspotensiale. En planende skjærgårdsjeep er en klart hurtig båt, men sjelden smekker.

Under vannlinjen kan også skroget være smekkert. Linjene under vann henger sammen med skipets blokkoeffisient, der en lav blokkoeffisient ofte gir smekre linjer.

For eksempel er ikke et tankskip smekkert. Det har en høy blokkoeffisient på rundt 0,8-0,9, som vil si at skroget ligger tilnærmet som en rektangulær boks i vannet, utenom baugen og hekken som har noe avrundinger. Baugen og hekken er brede og kraftige, mens overbygget i akterenden reiser seg høyt og loddrett på tvers av skipets vannrette linjer. Et containerskip er også kraftig, men har et smekkert undervansskrog med fine linjer og en lav blokkoeffisient, fordi det skal gå med forholdsvis høy fart på rundt 20–25 knop.

Skjærgårdskryssere, klippere og noen snekker er typisk smekre fartøy. De eldre hurtigruteskipene, slik som Finnmarken fra 1956, er ofte ansett som smekrere enn de nye hurtigrutene, slik som Finnmarken fra 2002. Seilskip med sneiseil vil være smekrere enn skip med råseil, siden sneiseilene løper med fartøyets linjer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg