skjærgårdskrysser

Det lave og slanke skroget skiller seg fra mer moderne seilbåtskrog
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Skjærgårdskrysser er en type seilbåt som kjennetegnes ved å være forholdsvis slank i skroget, ha et lavt fribord og et stort seilareal i forhold til størrelsen.

Faktaboks

Etymologi

av nederlandsk kruiser

Skjærgårdskrysseren er enmastet og tradisjonelt bygget i tre med et lite overbygg, men varianter i glassfiber og annet syntetisk materiale er også normalt. Baugen er lang, og hekken har spiss- eller plattgattet overheng som står i stil med den slanke skrogformen. På grunn av det store seilarealet er også masten relativt høy.

Det særegne ved disse krysserne er at de klassifiseres etter faste størrelser i seilareal fra 22 til 150 kvadratmeter. Opphavet til denne idéen var først og fremst Svenska Seglarförbundet som ville utvikle handikapklasser til regattaer ut fra seilarealet og noen få bestemmelser knyttet til vekt og dimensjoner. Denne skärgårdskryssarregeln ble innført rundt 1908, og det har blitt konstruert omtrentlig 1200 kryssere siden da. Selv om denne seilbåttypen er mest utbredt i Sverige, har krysseren også blitt populær i blant annet Tyskland, USA og Norge.

Begrepet må ikke forveksles med små åpne fritidsbåter kalt skjærgårdsjeep.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg