Skipsjournal er en dagbok til loggføring av virket om bord på skip i fiske- og fangstflåten, lasteskip, passasjerskip, marinen og annet.

Faktaboks

Etymologi
Siste ledd av fransk journal, ‘dagbok’
Også kjent som

skipsdagbok

Skipsjournaler, i nyere tid kalt skipsdagbøker, gjelder for fartøy ned til 50 bruttotonn i innenriksfart, og handelsskip i utenriksfart uavhengig av tonnasje. Denne deles inn i dekksdagbok og maskindagbok, og loggfører ulike deler av virksomheten om bord som last, maskinrutiner, avvik, reparasjoner, hendelser, drivstofforbruk, navigasjonslogg og liknende. Dagboken loggføres med ett døgns mellomrom av vakthavende navigatør eller skipsfører, og maskinsjefen skal undertegne maskindagboken.

Forskriften om skipsdagbøker reguleres av Sjøfartsdirektoratet, men kan kontrolleres av ulike organ som havnevesen, Kystverket, politi- og tollvesen, Fiskeridirektoratet, Kystvakten og Statens vegvesen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg