dagbok (sjøfart)

Mannskap fører inn i dagboken om bord i USS Pyro, 1986.
Av /The U.S. National Archives.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Dagbok er en logg over hendelser og tilstand som skal føres om bord på båter og skip.

Faktaboks

Etymologi

av norrønt dagr og bók

Også kjent som

logg

I Norge skal innretning og føring av dagbøker følge forskriften satt av Nærings- og fiskeridepartementet, og ansvaret faller i hovedsak på skipsføreren. Språket skal være norsk eller engelsk.

Dagbøker føres av dekksbesetningen og maskinbesetningen, i henholdsvis dekksdagbok og maskindagbok. Dekksdagboken skal være om bord i alle norske skip i utenriksfart, skip over 50 bruttotonn i innenriksfart, og fangsfartøy over 50 bruttotonn. I tillegg skal ofte flyttbare innretninger ha en dagbok. Hvis skipet også fører en maskindagbok, skal en bruke det som kalles stor dekksdagbok. Det er ansvarshavende navigatør som normalt fører inn i dagboken.

Maskindagbok føres av maskindrevet skip i utenriksfart, maskindrevne skip og fangstfartøy i innenriksfart som er over 500 bruttotonn, og eventuelt flyttbare innretninger om nødvendig. Ansvarshavende maskinist sørger for føringen.

Fra 1968 til 1992 ble også kompass- og radiopeilebok ført.

Dagbøkene føres for hver vakt når skipet er under fart, og for hvert døgn når det ligger til kai. Ukentlig skal skipsfører kontrollere dagbøkene og kvittere ut det som er ført. Ellers kan Kystverket, politiet, Sjøfartsdirektoratet, eller andre med rettslig interesse også få innsyn i dagbøkene.

Øvrige dagbøker til sjøs er oljedagbok, som blant annet skal gi opplysning om alt utslipp av olje eller oljeholdig vann, og overtidsjournal. Egne bestemmelser gjelder for føring av dagbok på Marinens fartøyer, og denne kalles loggbok.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg