Kulisteinen

Kulisteinen i Vitenskapsmuseet i Trondheim.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Kulisteinen er en runestein fra Kuløy i Smøla kommune. Den har blitt kalt «Norges dåpsattest» fordi det er første gang man kjenner til at navnet Norge er brukt på norsk jord.

På flatsiden er det hugd inn et kors og på smalsiden en runeinnskrift i to linjer. Toppen av steinen er slått av, og det er sannsynlig at noe av hver innskriftlinje mangler. Innskriften forteller at steinen er reist av Tore og Hallvard etter Ulv Raude (?) og at «tolv vintrer hadde kristendommen vært i Norge». Det er usikkert hvilken begivenhet det siktes til, men det kan være snakk om både Olav Tryggvasons og Håkon den godes misjoner. Olav Haraldssons innsats er noe for sen etter språk og runeformer å dømme, dessuten ville nok uttrykkene vært valgt annerledes.

Innskriften er i alle tilfeller det eldste norske kildeskrift som nevner kristendommen og landets navn. Steinen står i dag utstilt i Vitenskapsmuseet i Trondheim.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (5)

skrev Kari Støren Binns

Det hadde vært fint om runene ble gjengitt her, slik de er innrisset på steinen.

svarte Marte Ericsson Ryste

Hei,Takk for et fint innspill. Jeg har lagt inn et bilde av steinen i artikkelen. Når det gjelder gjengivelse av runene så kan du kanskje fikse det Frans-Arne?Beste hilsen Marte Ericsson RysteRedaktør

skrev Steinar Kristian Skailand

Den eminente forsker Dr. Philos. Kjell Aartun har løst innskriftene.Disse er beskrevet på sidene 253-260 i boken "Mehrsprachige altsemitischen Kultinschriften" som ble utgitt av det Tyske forlaget"Harrassowitz Verlag " i 2011 (desember).(ISBN 978-3-447-06574-0)Steinen er avbildet på side 426.(Men runer fins det lite av.)

svarte Marte Ericsson Ryste

Hei,Takk for denne henvisningen, dette ser ut til å være et veldig spennende arbeid. Vi vil følge opp artikkelen, og få den oppdatert i tråd med ny kunnskap.Beste hilsen MarteRedaktør

svarte Marte Ericsson Ryste

Hei igjen,Som jeg også har kommentert under artikkelen om Tunesteinen så ser jeg nå at dette er omdiskutert forskning. Jeg legger inn en lenke til en arikkel om det her også: http://www.forskning.no/artikler/2004/juli/1089189068.65Vår fagansvarlig for nordisk arkeologi er ellers i ferd med å jobbe seg systematisk gjennom artiklene på dette området, og vil blant annet se på denne artikkelen.Beste hilsen Marte

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg