Rus var opprinnelig navnet på en befolkningsgruppe, av svensk herkomst, som hadde slått seg ned sørøst for Ladogasjøen. Ifølge Nestorkrøniken var rus en skandinavisk stamme som ble invitert av de slaviske og finske stammene som bodde sør for Østersjøen, for å herske over dem og skape ro og orden.

Opphavet til navnet rus er omstridt i forskningen. Mest sannsynlig stammer det (gjennom russisk uttale) fra det finske navnet på Sverige; Ruotsi. Dette navnet, som kanskje igjen har sammenheng med landskapsnavnet Roslagen, har den nevnte svenske befolkningsgruppen mest trolig fått av den finske befolkningen rund Østersjøen.

Den første russiske rikssamlingen fant, ifølge Nestorkrøniken, sted under ledelse av rus-stammen og dens fører RurikRus ble det russiske navnet på hele riket (jfr. Russland). Dette ble senere erstattet av Rossija (en bysantinsk-gresk form av navnet), og Rus ble stående som et poetisk navn på Russland.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

10. februar 2016 skrev Sindre Hol Pedersen

Hei. Finnes det standardform på norsk for et individ av rus-stammen, og for det tilhørende adjektivet? En ruser? Et rusisk hus? Eventuelt med apostrofen for å gjøre det mer distinkt, altså en rus'er og et rus'isk hus?

23. mai 2017 svarte Ida Scott

Hei!
Et individ av rus-stammen vil på norsk bli kalt ruser, flertall rusere.

Mvh Ida Scott, redaktør

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.