Rus, rus', var ifølge Nestorkrøniken en skandinavisk stamme som ble invitert av de slaviske og finske stammene som bodde sør for Østersjøen, for å herske over dem og skape ro og orden. I virkeligheten var rus opprinnelig navnet på en befolkningsgruppe, av svensk herkomst, som hadde slått seg ned sørøst for Ladogasjøen.

Opphavet til navnet rus er omstridt i forskningen. Mest sannsynlig stammer det (gjennom russisk uttale) fra det finske ordet Ruotsi (Sverige). Dette navnet (som kanskje igjen har sammenheng med landskapsnavnet Roslagen) har den nevnte svenske befolkningsgruppen mest trolig fått av den finske befolkningen rund Østersjøen.

Den første russiske rikssamlingen fant, ifølge krøniken, sted under ledelse av rus-stammen og dens fører RurikRus ble det russiske navnet på hele riket (jfr. Russland). Dette ble senere erstattet av Rossija (en bysantinsk-gresk form av navnet), og Rus ble stående som et poetisk navn på Russland.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

10. februar 2016 skrev Sindre Hol Pedersen

Hei. Finnes det standardform på norsk for et individ av rus-stammen, og for det tilhørende adjektivet? En ruser? Et rusisk hus? Eventuelt med apostrofen for å gjøre det mer distinkt, altså en rus'er og et rus'isk hus?

23. mai svarte Ida Scott

Hei!
Et individ av rus-stammen vil på norsk bli kalt ruser, flertall rusere.

Mvh Ida Scott, redaktør

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.