Dynnasteinen fra Gran, Hadeland
Fra vikingtiden er det bevart flere tusen steiner med runerissede minneinnskrifter. Skikken var utbredt i deler av Sverige og Danmark. Fra Norge er det kjent femti eller seksti vikingtidssteiner. Dynnasteinen er en bildestein med runeinnskrift, ordnet av en mor etter sin datter.
Av /Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo.
Lisens: CC BY SA 4.0

Dynnasteinen er en runestein fra omkring år 1050, funnet i GranHadeland. Den er nå bevart på Kulturhistorisk museum i Oslo og er et av de viktigste norske minnesmerkene fra tidlig kristen tid.

Steinens rike ornamenteringer som illustrerer de hellige tre konger ridende under Betlehemstjernen, gir en utmerket prøve på Ringeriksstilen fra sen vikingtid. Også runeinnskriften på steinen, til dels i stavrimede vers: «Gunnvor Tryriks datter gjorde bru etter Astrid, datteren sin. Hun var hendigste møy på Hadeland», er av stor kulturhistorisk interesse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg