rev (på seil)

En seilbåt har tatt rev i storseilet, det vil si senket det ned på masten og surret det på bommen for å redusere seilarealet i mye vind. Da kan båten lettere kontrolleres.

Artikkelstart

Rev er en stripe eller et belte horisontalt over et seil, som regel storseil, som på forskjellig vis rulles eller surres sammen slik at seil blir mindre (lavere på masten). Å utføre dette heter å reve eller ta inn et rev. På et råseil gjør man det samme ved hjelp av søfter.

Dette gjøres særlig i mye vind for å redusere seilarealet som fanger vinden, og dermed gjør båten mer stabil (den krenger mindre) og lettere å styre og kontrollere.

Avhengig av størrelsen på båten og seilet kan et seil ha flere rev, slik at seilarealet kan tilpasses vindstyrken best mulig. Et gammeldags rev består gjerne av enkelte tau eller liner som henger i seilet, og som surres rundt bommen når seilet senkes. Nyere båter har reveliner som kontrolleres fra cockpit, og som trekker seilet ned i masteliket og akterliket.

Når prosessen reverseres for å øke seilarealet igjen heter det å løse rev eller stikke ut et rev.

Rev har gitt opphav til uttrykket «å ta rev i seilene», som i overført betydning betyr å gå forsiktigere fram, opptre forsiktigere eller ta kontroll.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg