Spinnakere brukes når en seilbåt seiles i medvind, og holdes oppe av en spinnakerbom som festes foran på masten når spinnakeren er i bruk. Spinnakere er ofte fargerike, som her.
Spinnaker av . CC BY NC 2.0

En spinnaker er et stort, trekantet, symmetrisk seil som brukes på seilbåter i medvind (lens og rom slør). Spinnakeren er lagd i tynt og lett materiale og har stor bus, det vil si krumning, slik at den fanger mest mulig vind. Spinnakere er i motsetning til andre seil ofte fargerike, men behøver ikke være det.

Faktaboks

Uttale
spˈinnaker
Etymologi

Underkanten av spinnakeren holdes ut fra masten mot lo med en egen spinnakerbom som fjernes når spinnakeren ikke er i bruk. Spinnakeren styres ved hjelp av et skjøte i le og en bras, som går gjennom spinnakerbommen, i lo. Brasen brukes til å justere spinnakerens vinkel på vinden etter hvilken kurs båten holder.

Spinnakeren fikk dette navnet fordi den først brukt av den britiske kutteren Sphinx i 1866. Et annet, mindre vanlig, navn er lenseballong.

En asymmetrisk spinnaker, som har det ene hjørnet festet i baugen kalles også gennaker, som er et ord sammensatt av spinnaker og genua, fordi den blander disse to seiltypenes former og egenskaper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg