Gaffelseil
Gaffelseil med revbolt.

Bolt er linninger langs et seil, der seilduken er forsterket ved å legge den dobbelt. Dette kan enten gjøres ved å brette inn og sy kantene, eller ved å sy på ekstra remser med seilduk.

Faktaboks

Etymologi

av norrønt boltr

De aller fleste seil har i utgangspunktet bolter i kantene, siden duken legges dobbelt her. Dette tilsvarer den vanlige kantsømmen man har på klesplagg, men en bolt er noe bredere enn kantsømmen vanligvis er.

Kantbolten forsterker seilets sider, slik at seilet får sidebolter, toppbolter, akterbolter, eller underbolter. Andre steder legges det en remse med ekstra seilduk, altså en bolt, for å forsterke et punkt som vil utsettes for mer belastning. Dette er ofte revbolter, der løyerter blir sydd inn for revseisingene. I hjørnet av et seil, der skjøtet festes, legges det dobbel seilduk, slik at seilet får en skjøtsbolt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg