Cunninghampatent var en tidlig variant av rulleseil, patentert i USA av briten Henry D. P. Cunningham i 1856.

Faktaboks

Også kjent som

patentrev, rulleseil

Cunninghampatenten, det en kaller rulleseil i dag, var skværseil som kunne rulles opp på råen. Dette skiller seg fra den tradisjonelle metoden der en trekker seilet inn og opp til råen, ved hjelp av tauverk som haler i selve seilet. Cunninghampatenten rulles med andre ord inn og ut, mens tradisjonelle seil foldes inn og ut.

Cunninghampatenten var i hovedtrekk basert på en kjetting slynget om råen. Denne var ført ned til dekk, slik at et trekk i kjettingen fra dekk medførte at råen ville rotere om sin egen akse. På denne måten kunne et seil rulles inn eller ut ved å hale inn eller slippe ut kjettingen. En av fordelene med et slikt system er at seilarealet kan minskes kun ved å rulle, det vil si reve, seilet delvis inn på råen.

Cunninghampetenten har enkelte svakheter. Blant annet er det vanskeligere å trimme seilet, det vil si å skape riktig fasong, på grunn av måten det er gjort fast i råen på. Likevel var Cunninghams seiltype i utstrakt bruk på seilfartøy og spesielt på de tidlige dampskipene som hadde hjelpeseil.

Uttrykket må ikke forveksles med cunningham.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg