Radialseil
Et rullesneiseil som er storseil på denne bermudariggen. En kan se hvordan seilet føres inn i masten, der det står en rulle. Sleideren og tauverket nede ved seilets akterhjørne er fallet, som haler det ut fra masten.
Radialseil
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Rulleseil er seil som kan rulles ut og inn på en mast eller bomseilfartøy.

Faktaboks

Også kjent som

patentrev, rullerigg

Dette er i motsetning til vanlige seil, som blir foldet sammen på bommen eller masten når de ikke er i bruk, også kalt beslått. Surringer og trekk over seilet holder det på plass.

Et rulleseil er rullet på bommen eller masten. For å sette seilene må en simpelthen rulle det ut fra en rulle på masten eller bommen. I en del tilfeller er det enklere å sette et rulleseil enn et vanlig seil. En annen fordel er at et rulleseil kan rulles delvis inn, slik at seilarealet blir mindre. På dette viset har en revet seilet kun ved å rulle det noe inn. Vanlige seil må enten byttes til mindre seil, eller så kan en sy inn rev i seilet. Dette betyr at seilet kan settes i bestemte utfoldinger.

En svakhet ved rulleseil er at de kan være vanskelige å trimme, det vil si å endre seilets fasong, ettersom den rullende siden alltid er stramt og rett festet til rullen. Bruken av spiler i rulleseil, som kan bedre trimmingen, har vært minimal fram til nyere tid. På tradisjonelle seilskuter er det få rulleseil, men i fritidsflåten er bruken av rulleseil svært vanlig. De siste tiårene har rulleteknologien forbedret seg, men det pågår fortsatt diskusjoner i de fleste seilermiljøer om fordeler og ulemper ved vanlige seil og rulleseil.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg