Nyhamna prosessanlegg

Nyhamna i på Gossen er ilandføringssted for gassen fra Ormen Lange-feltet og fra Aasta Hansteen-feltet.

Av /Shell Norway.

Nyhamna prosessanlegg er ilandføringsstedet for gass fra petroleumsfeltene Ormen Lange og Aasta Hansteen. Anlegget ligger nordøst på Gossen i Aukra kommune, Møre og Romsdal.

I anlegget blir det utført gasstørking, komprimering, kondensatutskilling, stabilisering, lagring og skattemessig måling av naturgass og kondensat. Gassen fraktes videre til Easington gassterminal i Storbritannia gjennom rørledningen Langeled.

Operatør er Gassco. Annlegget er eid av interessentskapet Nyhamna Joint Venture. Teknisk tjenesteyter er Shell.

Arkeologiske utgravinger

Valget av Nyhamna som ilandføringssted for gassen fra Ormen Lange ble gjort i 2002. Siden gravhauger viste at Nyhamna var arkeologisk interessant, måtte det foretas grundige arkeologiske undersøkelser forut for utbyggingen av gassterminalen.

Under et forseglende torvlag fant man i 2003 kulturlag fra cirka 11 500 til 1450 år fvt., det vil si fra perioden fra eldste del av steinalderen frem til yngre jernalder. Ved den eldste boplassen fant man flere pilspisser og økser. Dette funnet ligger 20–25 meter over dagens havnivå, men lå i strandkanten den gang folk bodde der. Rundt 2000 funn ble gjort hver dag, de fleste som avskjærfliser av flint eller bergkrystall, men også som ferdige redskaper eller deler av slike. I 2004 ble det oppdaget kjeve- og kranierester av et lite barn som ble vurdert som mellom 7000 og 4500 år gamle.

Utbyggingen startet i 2004 etter at de arkeologiske utgravningene var avsluttet. Flere tusen personer arbeidet med byggingen av anlegget frem mot ferdigstillelsen i 2007. Utbyggingen fikk store ringvirkninger for kommunen og regionen.

Hvalstasjonen

I 1920- og 1930-årene var det en hvalstasjon i området.

Kart

Nyhamna
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg