Rødfotand ligner en mørk hunnfugl hos stokkand. Lyst hode og hals er i sterk kontrast til resten av fjærdrakten som er svært mørk.
.

Rødfotand er en fugleart i andefamilien. Den tilhører gruppen gressender og er til forveksling lik stokkand.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Anas rubripes
Beskrevet av
William Brewster, 1902
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Blått vingespeil uten hvite kanter skiller rødfotand fra stokkand. I tillegg er undersiden av vingene svært lys.
.

Rødfotand ligner hunnfuglen til stokkand, vår vanligste gressand. Issen er mørk, mens kinn, strupe og øvre del av halsen er lys brun og i tydelig kontrast til den mørke kroppen. Vingene er helt mørke på oversiden og iøynefallende hvite på undersiden. Det blå vingespeilet mangler hvite kanter, noe som er et viktig kjennetegn for med sikkerhet å skille rødfotand fra stokkand. Føttene er rødoransje og nebbet er gulgrønt.

Utbredelse

Rødfotanda hører hjemme i Nord-Amerika. Den hekker i våtmarksområder, langs vassdrag, ved innsjøer og ved mindre tjern i skogsområder. Den er fortsatt en tallrik art selv om bestandsutviklingen har vært negativ, noe som skyldes arealendringer, drenering av våtmarksområder og avskoging.

Rødfotand opptrer tilfeldig i Europa, men de fleste er trolig rømt fra fugleparker.

Næringsvalg

Rødfotand lever av frø, stilker og røtter fra vannplanter, men også korn og plantemateriale på land. På kysten lever den også i noe grad av animalsk føde som vanninsekter, små krepsdyr og muslinger.

Forekomst i Norge

Rødfotand er til sammen registrert seks ganger i Norge. Den ble først registrert i Rogaland i 1995 og sist i 2017 med observasjoner både i Trøndelag og i Rogaland.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

rødfotand
Anas rubripes
Artsdatabanken-ID
3464
GBIF-ID
9581438

Kommentarer (1)

skrev Tiril Myhre Pedersen

Denne har vel blitt observert og validert flere ganger i Norge etter 2003? Artikkelen bør nok oppdateres på dette punktet.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg