rødfotand

Rødfotand ligner en mørk hunnfugl hos stokkand. Lyst hode og hals er i sterk kontrast til resten av fjærdrakten som er svært mørk.
.

Artikkelstart

Rødfotand er en fugleart i andefamilien. Den tilhører gruppen gressender og er til forveksling lik stokkand.

Faktaboks

Også kjent som
Anas rubripes

Beskrivelse

Blått vingespeil uten hvite kanter skiller Rødfotand fra Stokkand. I tillegg er undersiden av vingene svært lys.
.

Rødfotand ligner hunfuglen til stokkand, vår vanligste gressand. Issen er mørk, mens kinn, strupe og øvre del av halsen er lys brun og i tydelig kontrast til den mørke kroppen. Vingene er helt mørk på oversiden og iøynefallende hvit på undersiden. Det blå vingespeilet mangler hvite kanter noe som er et viktig kjennetegn for å med sikkerhet skille rødfotand fra stokkand. Føttene er rødoransje og nebbet er gulgrønt.

Utbredelse

Rødfotanda hører hjemme i Nord-Amerika. Den hekker i våtmarksområder, langs vassdrag, ved innsjøer og ved mindre tjern i skogsområder. Den er fortsatt en tallrik art selv om bestandsutviklingen har vært negativ noe som skyldes arealendringer, drenering av våtmarksområder og avskoging.

Rødfotand opptrer tilfeldig i Europa, men de fleste er trolig rømt fra fugleparker.

Næringsvalg

Rødfotand lever av frø, stilker og røtter fra vannplanter, men også korn og plantemateriale på land. På kysten lever den også i noe grad av animalsk føde som vanninsekter, små krepsdyr og muslinger.

Forekomst i Norge

Rødfotand er til sammen registrert seks ganger i Norge. Den ble først registrert i Rogaland i 1995 og sist i 2017 med observasjoner både i Trøndelag og i Rogaland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Tiril Myhre Pedersen

Denne har vel blitt observert og validert flere ganger i Norge etter 2003? Artikkelen bør nok oppdateres på dette punktet.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg