proselytt

Artikkelstart

Proselytt var opprinnelig en betegnelse på personer fra ulike folk og religioner som sluttet seg til jødisk tro og praksis. Betegnelsen brukes i Septuagina, den greske oversettelsen av den hebraiske bibelteksten (Det gamle testamentet og Tanakh). Også i Det nye testamentet nevnes personer, proselytter, som har sluttet seg til jødedommen.

Faktaboks

Uttale
proselˈytt
Etymologi
av gresk ‘en som er kommet til utenfra’

I dag brukes betegnelsen også mer generelt om en person som har gått over (konvertert) fra en religion til en annen.

Uttrykket kan også brukes i negativ betydning, som i sammensetningen proselyttmaker, om en person eller organisasjon som på upassende måte forsøker å vinne tilhengere for sin religion eller sak.

Jødisk tradisjon

I jødisk tradisjon brukes betegnelsen ger. I Den hebraiske bibelen betegner dette ordet en fremmed som bor blant jøder i Landet Israel, som ikke dyrker det jødene betraktet som fremmede guder, og som overholder de såkalte Noahs lover. Slike personer skulle ha samme rettigheter som andre (4. Mosebok kapittel 9, vers 14). Rabbinerne skilte mellom to grader av tilhøringet. Ger toshav betegner en som bor i landet og godtar jødedommens viktigste religiøse ideer og overholder de såkalte Noahs syv lover (2. Mosebok kapittel 20, vers 10). En virkelig konvertitt kalles en ger tzedek, og blir brukt om ensom følger alle jødiske lover og ritualer.

Frem til år 70 evt., da tempelet i Jerusalem ble brent av romerne, inkluderte prosessen også en ofring. Etter hvert ble det utviklet mer formelle prosedyrer som inkluderer religiøs opplæring, godkjennelse av en religiøs domstol (bet din), neddykking i vann (mikve) og full omskjæring (brit mila) av menn og gutter. I vår tid har de ulike retningene innen dagens jødedom forskjellig praksis når det gjelder konvertering.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg