Systemutvikling er et fagfelt innen informatikk som handler om utvikling, vedlikehold og drift av programvare. Sentrale delområder er definisjon av krav («kravarbeid»), valg av teknisk løsning («programvarearkitektur»), utvikling av programvare og sikring av programvarekvalitet. I 2021 ble det estimert at det er 27 millioner programvareutviklere i verden.

Faktaboks

Også kjent som
engelsk: software engineering, programvareutvikling, systemering, systemarbeid

Programvare inngår i dag i de fleste produkter fra klokker og kjøleskap til biler og fly. De fleste bransjer er avhengige av programvare. For eksempel trenger bank- og finansnæringen systemer for pengeoverføring. De fleste organisasjoner er avhengige av flere hundre programvareprodukter.

Systemutviklingsprosjekter

Systemutviklingsprosjekter kan tilpasse eksisterende løsninger eller utvikle nye programvareprodukter. Produkter kan være «hyllevare» som rettes mot store målgrupper, for eksempel regneark, tekstbehandlere eller applikasjoner for musikk, eller «skreddersøm», som for eksempel saksbehandlingssystemer for offentlige institusjoner eller systemer for industriell produksjon. Prosjekter kan også inneholde aktiviteter for introduksjon av nye produkter i organisasjoner. Ofte vil nye programvareprodukter føre til endringer i hvordan arbeidstakere i organisasjoner jobber.

Metoder

Fram til slutten av 1990-tallet ble prosjektene planlagt i faser etter fossefallsmetoder, med faser som analyse, design, implementasjon og test. Fra tidlig på 2000-tallet ble smidige utviklingsmetoder mest vanlig i mindre prosjekter. I smidige metoder lages programvare «evolusjonært», hvor utviklingsteam går gjennom alle fasene enten i korte tidsavgrensede perioder på typisk en til fire uker, eller for hver enkelt oppgave. Fra rundt 2010 ble det også vanlig å bruke smidige metoder i store programvareutviklingsprosjekt.

Historikk

Fagfeltet systemutvikling ble etablert i 1968, og fra 1975 har bransjeorganisasjonene IEEE og ACM stått bak en årlig internasjonal konferanse.

Fagfeltet dekkes av flere vitenskapelige tidsskrift og populærvitenskapelige magasiner, og det finnes globalt flere tusen aktive forskere.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bourque, P. and Fairley, R. E. (2014). Guide to the Software Engineering Body of Knowledge. Swebok 3.0. IEEE Computer Society.
  • Sommerville, I. (2016) Software Engineering, Tenth edition ed. Harlow, England: Pearson Education Limited.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg