Android er et operativsystem for smarttelefoner, nettbrett og andre smartenheter opprinnelig utviklet av Android Inc. Dette firmaet ble kjøpt opp av Google i 2005. Android er et Linux-basert operativsystem.

Første kommersielle smarttelefon med Android ble sluppet i 2008, og i dag er Android sammen med Apples iOS nærmest enerådende på smarttelefoner med henholdsvis 72,37 prosent og 26,98 prosent markedsandel (Statcounter, 2022).

Kjernefunksjonaliteten i Android er i dag et åpen kildekode-prosjekt som administreres av Open Handset Alliance. Her er ulike leverandører av smartenheter, samt Google, aktive bidragsytere. I tillegg til kjernefunksjonaliteten i Android inkluderer leverandører ofte sine egne tilleggsfunksjoner og tilpasninger før det utgis på enhetene. Selv om kjernefunksjonaliteten har en lisens som fritt tillater modifisering og bruk, er navnet Android i seg selv et varemerke som krever lisensiering fra Google.

Selv om Android er mest kjent til bruk på smarttelefoner og nettbrett finnes det mange varianter for annet utstyr. For eksempel leveres en del smartklokker med Wear OS samt TV-er og TV-bokser med Android TV. Android Auto er en versjon som emulerer eller inkluderer en smarttelefon i bilens multimediasystem.

Alle hovedversjoner av Android ble fra versjon 1,5 navngitt etter ulike søtsaker, kaker og desserter i en alfabetisk rekkefølge. De første versjonene var Cupcake, Donut, Eclair, Froyo og Gingerbread. Den numeriske versjonangivelsen var derimot noe usammenhengende. Fra og med versjon 10 er i stedet versjonsnummeret benyttet som offisiell angivelse, og kodenavnene er blitt sekundært. Per 01. januar 2023 er Android 13 (kodenavn Tiramisu) den gjeldende versjonen.

Applikasjoner for Android utvikles basert på Android Software Developement Kit (Android SDK). Applikasjonene skrives primært i programmeringsspråket Kotlin, men Java, C/C++ og Go er også støttet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Marita Liabø

Kanskje nokon burde oppdatere denne artikkelen. (Når ein les at "Android er i første kvartal 2012 (...)", blant anna, lurer ein jo på korleis stoda er i dag.)

svarte Jostein Riiser Kristiansen

Takk for innspill! Du har helt rett, denne artikkelen trenger oppdatering, og vi håper å få det på plass snart.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg