Pingvinen Tux er maskoten til Linux.

Larry Ewing. fri

Linux, Unix-lignende operativsystem.

Linux ble utviklet tidlig på 1990-tallet, av Linus Torvalds. Hensikten var å gjøre Unix tilgjengelig så billig som mulig ved å bygge opp en gratis variant av Unix som kunne kjøre på prosessorer basert på 386-arkitekturen.

Slike prosessorer ble benyttet i de billigste datamaskinene på den tiden. I tillegg var dette de første prosessorene i x86-familien som hadde en egen enhet for å håndtere virtuell hukommelse, noe som var en viktig kjernefunksjon i Unix-operativsystemer.

Torvalds uviklet en Unix-kjerne for 386-arkitekturen og tilpasset programvare fra et annet Unix-lignende operativsystem, GNU, slik at den kunne fungere sammen med denne kjernen.

Kildekoden til Linux er tilgjengelig under GNU General Public License. I korte trekk betyr det at alle kan benytte koden fritt, under forutsetning av at eventuelle utvidelser eller endringer av koden skal gjøres tilgjengelig for andre på samme vilkår.

Linux blir kontinuerlig vedlikeholdt og utviklet gjennom flere selvstendige utviklingsprosjekter. Mange av disse er finansiert og koordinert av stiftelsen Linux Foundation. Denne stiftelsen forvalter også Linux Standard Base, en standard som søker å sikre et felles fundament for produkter basert på Linux.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.