Pingvinen Tux er maskoten til Linux.

Larry Ewing. fri

Linux er en familie av operativsystemer . Per 2018 kjører de fleste av verdens servere , og nærmest alle superdatamaskiner Linux, men det finnes også populære varianter til personlige datamaskiner.

Linux-operativsystemer kjennetegnes ved at de kjører på Linux-kjernen. En kjerne er den delen av operativsystemet som håndterer oppstart og ressurstildeling, samt kommuniserer med maskinvaren.

Kildekoden til Linux er tilgjengelig under GNU General Public License. I korte trekk betyr det at alle kan benytte koden fritt, under forutsetning av at eventuelle utvidelser eller endringer av koden skal gjøres tilgjengelig for andre på samme vilkår. Dette skiller Linux fra andre populære operativsystemer som Windows, der kildekoden er beskyttet av opphavsrett. At kildekoden er åpen innebærer at hvem som helst kan modifisere Linux og lage egne versjoner.

Linux-kjernen ble utviklet tidlig på 1990-tallet, av finske Linus Torvalds. Hensikten var å tilgjengeliggjøre det eksisterende operativsystemet Unix ved å bygge opp en gratis variant. I tillegg skulle Linux kjøre på prosessorer basert på den nye 386-arkitekturen. Disse prosessorene ble benyttet i de billigste datamaskinene på den tiden. I tillegg var dette de første prosessorene i x86-familien som hadde en egen enhet for å håndtere virtuell hukommelse, noe som var en viktig kjernefunksjon i Unix-operativsystemer.

Torvalds tilpasset også programvare fra et annet Unix-lignende operativsystem, GNU, slik at den kunne fungere sammen med kjernen hans. Linux kalles derfor i blant GNU/Linux.

Linux blir kontinuerlig vedlikeholdt og utviklet gjennom flere selvstendige utviklingsprosjekter. Mange av disse er finansiert og koordinert av stiftelsen Linux Foundation. Denne stiftelsen forvalter også Linux Standard Base, en standard som søker å sikre et felles fundament for produkter basert på Linux.

  • Ubuntu
  • Red Hat
  • Fedora
  • CentOS
  • Linux Mint
  • Debian
  • Arch Linux
  • Chrome OS

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.