postverk (lovgivning)

Artikkelstart

De norske lovreglene om postformidling finnes i lov av 4. september 2015 om posttjenester (postloven), som ble endret 21. juni 2019. I § 1 heter det at lovens formål er å legge til rette for at brukere over hele landet skal få tilgang til gode og fremtidsrettede posttjenester, og et likeverdig tilbud av leveringspliktige tjenester til overkommelig pris, gjennom effektiv bruk av samfunnets ressurser.

Det følger av § 5 at de som har myndighet etter loven er Kongen (det vil si regjeringen), departmentet og Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom). Myndigheten kan utpeke en eller flere tilbydere som da har ansvar for leveringspliktige posttjenester. Regelmessig formidling mot vederlag av postsendinger krever konsesjon, som gis av departementet (§ 4).

Posten Norge AS hadde tidligere som hovedregel enerett til regelmessig å formidle post mot vederlag. I 2016 ble det åpnet for å gi konsesjon til andre. Da kom PostNord inn på markedet. Easy2You er leveringspliktig tilbyder for aviser på lørdager.

Enhver som utfører arbeid eller tjeneste for en postoperatør, har varig taushetsplikt om det vedkommende får kjennskap til om postsendingers avsendere, mottakere og innhold, så langt ikke annet følger av lov. Uavhengig av taushetsplikt kan politiet åpne en postsending for å se om den inneholder narkotika (§ 13).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg