Nkom

Logo
Av .

Artikkelstart

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) er en statlig etat underlagt Samferdselsdepartementet, og er tilsynsmyndighet for leverandører av post- og teletjenester.

Faktaboks

Også kjent som

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet

Nkom forvalter ekomloven og postloven på vegne av regjeringen. Samfunnsoppdraget er å sikre gode tele- og posttjenester, og noen av virkemidlene for å oppnå dette er konkurranse i markedet og stimulering av næringsutvikling og innovasjon.

Nkom fører tilsyn med tilbydere av telekommunikasjoner og postvirksomhet i Norge. Dette inkluderer kontroll med at lover, forskrifter og konsesjonsvilkår etterleves.

Nkom har også ansvaret for tilsyn med norske registre for internettdomener, radiofrekvenser for mobiltelefoni, radio og TV, og nummerforvaltning. Nkom ansvar omfatter også et økende fokus på sikkerhet og beredskap rundt den digitale infrastrukturen, noe som innebærer å føre tilsyn med leverandørenes beredskap og tiltak mot sabotasje, avlytting og innbrudd i nettverkene.

Nkom ble etabler 1. januar 2015, som en videreføring av tidligere Post- og teletilsynet (PT). PT ble i sin tid etablert i 1997 etter en omorganisering av Statens Teleforvaltning (STF). Denne ble opprettet i 1987 etter å ha blitt skilt ut fra Teledirektoratet.

Nkom har fra 2007 sitt hovedkontor i Lillesand, da PT ble relokalisert dit fra Oslo som ledd i utflytting av statlige virksomheter. Pål Wien Espen er direktør siden 2020.

Nkom har om lag 160 ansatte. Virksomheten finansieres vesentlig gjennom gebyrer pålagt operatørene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg