polyamider

Artikkelstart

Polyamider er en fellesbetegnelse på en viktig gruppe polymerer som blant annet brukes til tekstilfibre og produkter av støpt plast. Varemerkene nylon og perlon er eksempler på polyamider.

Faktaboks

Uttale
polyamˈider

Sammensetning, egenskaper

Polyamidene er bygget opp av kjedemolekyler av monomerenheter som er knyttet sammen ved amidbindinger. Vanlige polyamider er mikrokrystallinske, termoplastiske og har mykningstemperatur over ca. 200 °C. De er ikke særlig motstandsdyktige mot syrer og mot aldring i sollys, men utmerker seg ved å være seige og sterke, ha god bestandighet mot slitasje og lav friksjon. Ofte blir polyamider tilsatt kortfibrede fyllstoffer som øker styrken ytterligere (fiberarmering). Polyamider løser seg vanligvis ikke i ordinære løsemidler.

Spesielle polyamider som er amorfe kopolymerer, er imidlertid lett løselige og blir brukt som bindemiddel i visse lim og lakker. Andre spesialtyper fremstilles av dimere fettsyrer.

Polypeptider og proteiner kan betraktes som en spesiell type polyamider.

Fremstilling

Kommersielle syntetiske polyamider fremstilles oftest ved kondensasjonspolymerisasjon av et diamin og en dikarboksylsyre under vannavspaltning, eller ved ringåpningspolymerisasjon av de sykliske indre amidene (såkalte laktamer) av aminosyrer.

Anvendelse

Polyamider brukes mest til fremstilling av tekstilfibrer (se polyamid), men også til monofilamenter (for eksempel fiskegarn og fiskesnøre, tauverk, bust og kord) og støpte og ekstruderte plastprodukter, ofte til teknisk bruk (for eksempel lagre, tannhjul, beholdere og folier). Store gjenstander som er vanskelige å fremstille ved vanlig sprøytestøping, kan også fremstilles ved polymerisasjon av flytende monomerer (laktamer) direkte i former.

Viktige typer

Det første polyamidet som ble fremstilt kommersielt av Du Pont (USA, 1939) fikk varemerket Nylon og har kjemisk formel (−NH(CH2)6NH·CO·(CH2)4CO–)n. Det fremstilles av heksametylendiamin (H2N(CH2)6NH2) og adipinsyre (HOOC(CH2)4COOH). Det fikk senere betegnelsen nylon 6,6 etter antall karbonatomer i henholdsvis amin- og syremolekylet. Det generelle symbolet for dette polyamidet er nå PA 66.

Polyamider fra laktamer angis tilsvarende med bare ett tall, som for eksempel PA 6 med formelen (–NH(CH2)5CO–)n fra ε-kaprolaktam, som inneholder 6 karbonatomer. Opprinnelig hadde dette polyamidet varemerket Perlon, fra Bayer AG i Tyskland. Noen andre kommersielt viktige typer er PA 610, PA 11 og PA 12. Spesielt varmebestandige og høytsmeltende er såkalte aramider, som er polyamider fremstilt av aromatiske aminer og aromatiske syrer som for eksempel p-fenylendiamin og tereftalsyre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg