polyamider

Polyamider, symbol PA, fellesbetegnelse på en viktig gruppe polymerer.

Faktaboks

uttale:
polyamˈider

Sammensetning, egenskaper

Polyamidenes kjedemolekyler av monomerenheter som er knyttet sammen ved amidbindinger. Vanlige polyamider er mikrokrystallinske, termoplastiske og har mykningstemperatur over ca. 200 °C. De er ikke særlig motstandsdyktige mot syrer og mot aldring i sollys, men utmerker seg ved sin store styrke og seighet, slitasjebestandighet og lave friksjon. Ofte tilsettes kortfibrede fyllstoffer som øker styrken ytterligere (fiberarmering). Polyamider løser seg vanligvis ikke i ordinære løsemidler.

Spesielle polyamider som er amorfe kopolymerer, er imidlertid lett løselige og blir brukt som bindemiddel i visse lim og lakker. Andre spesialtyper fremstilles av dimere fettsyrer. Polypeptider og proteiner kan betraktes som en spesiell type polyamider.

Fremstilling

De kommersielle syntetiske polyamider fremstilles oftest ved kondensasjonspolymerisasjon av et diamin og en dikarboksylsyre under vannavspaltning eller ved ringåpningspolymerisasjon av de sykliske indre amider, såkalte laktamer, av aminosyrer.

Anvendelse

Polyamider brukes mest til fremstilling av tekstilfibrer (se polyamid), men også til monofilamenter (fiskegarn og -snører, tauverk, bust, kord m.m.) og støpte og ekstruderte plastprodukter, ofte til teknisk bruk (lagre, tannhjul, beholdere, folier m.m.). Store gjenstander som er vanskelige å fremstille ved vanlig sprøytestøping, kan også fremstilles ved polymerisasjon av de flytende monomerer (laktamer) direkte i former.

Viktige typer

Det første polyamid som ble fremstilt kommersielt av Du Pont (USA, 1939) fikk varemerket Nylon og har formelen (−NH(CH2)6NH·CO·(CH2)4CO–)n. Det fremstilles av heksametylendiamin (H2N(CH2)6NH2) og adipinsyre (HOOC(CH2)4COOH). Det fikk senere betegnelsen nylon 6,6 etter antall karbonatomer i henholdsvis amin- og syremolekylet. Det generelle symbol for dette polyamid er nå PA 66.

Polyamider fra laktamer angis tilsvarende med bare ett tall, som f.eks. PA 6 med formelen (–NH(CH2)5CO–)n fra ε-kaprolaktam, som inneholder 6 karbonatomer (opprinnelig varemerke Perlon fra Bayer AG i Tyskland). Andre kommersielt viktige typer er PA 610, PA 11 og PA 12. Spesielt varmebestandige og høytsmeltende er de såkalte aramider, som er polyamider fremstilt av aromatiske aminer og aromatiske syrer som f.eks. p-fenylendiamin og tereftalsyre.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg