Plasthvalen er kallenavnet som ble gitt til en gåsenebbhval som strandet og ble avlivet på Sotra i Hordaland i 2017.

Den fikk dette navnet fordi forskere fant store mengder plast i magen til dyret, et funn som skapte overskrifter i media over hele verden, og dermed mer oppmerksomhet rundt det globale problemet med marin forsøpling.

Funnet

Plasthvalen på land
Gåsenebbhvalen som ble funnet på Sotra var en ung hann, som var rundt seks meter lang og veide to tonn.
Plasthvalen på land
Plasthvalen slaktes

Hvalen ble slaktet og renset på Universitetet i Bergens marinbiologiske stasjon på Espegrend.

Plasthvalen slaktes

Gåsenebbhvalen strandet ved Vindenes, i den gang Fjell kommune, 28. januar 2017. Lokale viltmyndigheter og brannvesen forsøkte gjentatte ganger å få den ut i åpen sjø, men den returnerte etter kort tid. Hvalen var svært lite sky og så syk ut, og den ble derfor avlivet. Arten gåsenebbhval var på dette tidspunktet ikke med sikkerhet tidligere registrert i Norge.

Hvalen var en ung hann som var rundt seks meter lang og veide to tonn. Den ble først fraktet med lastebil til Universitetet i Bergens marinbiologiske stasjon på Espegrend i Bergen kommune. Her ble den lagt på kaien og slaktet. Seks personer fra Universitetsmuseet i Bergen jobbet kontinuerlig i seks timer før skjelettet var skåret rent for spekk og kjøtt, slik at det var enklere å transportere det inn til museet.

Mageinnholdet

Mageinnhold
I magesekken ble det funnet over 40 plastposer, plastsekker og store plastflak.
Mageinnhold

Da magen ble åpnet, ble det tydelig at hele magesekken var fylt til randen av plast. Over 40 plastposer, plastsekker og store plastflak lå trykket sammen som en stor ball. Forskerne fant rester etter cirka 40 blekkspruter (artens normale føde) i magesekken til hvalen, men svært lite føderester ble funnet i tarmene.

Mediedekning og følger

Funnet av plasten i hvalens mage fikk bred dekning i mediene, både i Norge og internasjonalt. Blant annet lagde britiske Sky News en dokumentarfilm om plastforurensing («A plastic whale») som tok utgangspunkt i saken om plasthvalen fra Sotra.

Plasthvalen ble et viktig referansepunkt og symbol i kampen mot plastforsøpling i havet. Rapportene om plasten i hvalmagen førte til et stort fokus på dette problemet, og engasjementet i befolkningen førte til en stor oppslutning om de mange aksjonene som ble satt i gang for å rydde strender langs norskekysten. Plastforurensing var også et mye debattert tema blant norske politikere i tiden etter at plasthvalen ble kjent.

Skjelettet til plasthvalen inngår i de vitenskapelige samlingene til Universitetsmuseet i Bergen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg