Plasthvalen er kallenavnet gitt til en gåsenebbhval som strandet og ble avlivet på Sotra i Hordaland i 2017.

Den fikk dette navnet fordi forskere fant store mengder plast i magen til dyret, et funn som skapte overskrifter i media over hele verden, og dermed mer oppmerksomhet rundt det globale problemet med marin forsøpling.

Gåsenebbhvalen strandet ved Vindenes, Fjell kommune, 28. januar 2017. Lokale viltmyndigheter og brannvesen forsøkte gjentatte ganger å få den ut i åpen sjø, men den returnerte etter kort tid. Hvalen var svært lite sky og så syk ut, og den ble derfor avlivet. Arten gåsenebbhval var på dette tidspunktet ikke med sikkerhet tidligere registrert i Norge.

Hvalen var en ung hann, som var rundt seks meter lang og veide to tonn. Den ble først fraktet med lastebil til Universitetet i Bergens marinbiologiske stasjon på Espegrend i Bergen kommune. Her ble den lagt på kaien og slaktet. Seks personer fra Universitetsmuseet i Bergen jobbet kontinuerlig i seks timer før skjelettet var skåret rent for spekk og kjøtt slik at det var enklere å transportere inn til museet.

Da magen ble åpnet ble det tydelig at hele magesekken var fylt til randen av plast. Over 40 plastposer, plastsekker og store plastflak lå trykket sammen som en stor ball. Forskerne fant rester etter cirka 40 blekksprut (artens normale føde) i magesekken til hvalen, men svært lite føderester ble funnet i tarmene.

Funnet av plasten i hvalens mage fikk bred dekning i mediene, både i Norge og internasjonalt. Blant annet lagde britiske Sky News en dokumentarfilm om plastforurensing («A plastic whale») som tok utgangspunkt i saken om plasthvalen fra Sotra.

Plasthvalen ble et viktig referansepunkt og symbol i kampen mot plastforsøpling i havet. Rapportene om plasten i hvalmagen førte til et stort fokus på dette problemet, og engasjementet i befolkningen førte til en stor oppslutning om de mange aksjonene som ble satt i gang for å rydde strender langs norskekysten. Plastforurensing var også et mye debattert tema blant norske politikere i tiden etter at plasthvalen ble kjent.

Skjelettet til plasthvalen inngår i de vitenskapelige samlingene til Universitetsmuseet i Bergen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.