parapsykologi

Parapsykologi er betegnelse for det systematiske studium av visse overnaturlige fenomener (tidligere kalt psykisk forskning). Med det formål å studere slike fenomener vitenskapelig ble i 1882 det engelske Society for Psychical Research stiftet.

Faktaboks

Uttale
pˈarapsykologi
Etymologi
av para- og psykologi

Blant saksforhold som studeres i parapsykologien kan nevnes telepati eller tankeoverføring, clairvoyance eller klarsyn, og prekognisjon eller oppfatning av fremtidige hendelser. Joseph Banks Rhine (1895–1980), en i lang tid ledende forsker innen parapsykologi, sammenfattet disse tre fenomener under betegnelsen ESP (Extra-Sensory Perception, utenomsanselig persepsjon). Det har også vært utført mange eksperimentelle studier av såkalt psykokinese, det vil si psykisk innflytelse på fysiske fenomener utenfor kroppen (for eksempel i hvilken grad man ved konsentrert tankevirksomhet kan påvirke resultatet av terningkast).

Det hersker uenighet om tolkningen av disse studiene, og det finnes i dag ingen studier som kan aksepteres som bevis på at slike fenomener eksisterer. I de fleste tilfeller hvor tilsynelatende funn er rapportert har suksesskriteriene vært uklare, eller det har ikke vært mulig å gjenta resultatet under kontrollerte betingelser.

I litteraturen

Noen sentrale forfattere som tar opp parapsykologi på ulike måter er Aldous Huxley (1894–1963), Arthur Koestler (1905–1983, for eksempel The Roots of Coincidence, 1972) og den norske psykologen Harald Schjelderup (1895–1974, for eksempel Det skjulte mennesket, 1961).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg