Telepati er forestillingen om at tanker, budskap eller følelser kan overføres fra en person til en annen gjennom tankeoverføring. Det finnes mange fortellinger om mennesker som mener å ha opplevd telepati, men det finnes ingen vitenskapelige undersøkelser som dokumenterer at det kan finne sted. Telepati regnes sammen med blant annet klarsynthet og prekognisjon, som en form for ekstrasensorisk persepsjon, ofte bare forkortet til ESP.

Faktaboks

Uttale
telepatˈi
Også kjent som

tankeoverføring

Mange tilfeller av tilsynelatende telepati kan forklares ved tilfeldige sammentreff. For eksempel ubevisst tolkning av signaler i uttrykk og muskelspenninger, eller ved frivillig eller ufrivillig feilrapportering av hendelsesforløp, også kalt hukommelsesforskyvninger.

Det har vist seg vanskelig å dokumentere telepati i kontrollerte forsøk. Joseph Banks Rhine (1895–1980) opprettet det første universitetsstudiet i parapsykologi ved Dune University, USA. Her samlet man empiri, blant annet ved å gjennomføre langtekkelige eksperimenter med forsøkspersoner som satt i hver sine rom – uten kontakt med hverandre. Hvis én forsøksperson for eksempel tenkte hardt på en ball, og en annen spontantegnet en rund form, kunne det forstås som et uttrykk for telepati. Disse forsøkene har imidlertid ikke kunnet bekrefte at telepati eller andre former for ESP har funnet sted.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg