Vikastua fra Oppdal, nå på Trøndelag Folkemuseum er en fin representant for oppstuene.
Oppstue fra Bakarplassen under Mjøen, Oppdal. Den er fra ca. 1800 og står nå på Norsk Folkemuseum.

Oppstue er en type våningshus som først og fremst har hatt sin utbredelse sør i Trøndelag (oppstuggu i Oppdal). Et kjennetegn ved huset er at det ved siden av selve stuerommet er føyd til et bygg med to etasjer som er røstet på tvers av stua. Mønet på hovedtaket går inn under gesimsen på oppstua. I oppstue-delen er det i første etasje en forstue og en kleve, i andre etasje er det et trev som kan være udelt eller todelt. Trappa til andre etasje går opp fra forstua.

Faktaboks

Etymologi
Siste ledd av norrønt stofa
Også kjent som

uppstuggu

Østlandet har det eksistert en lignende bygningstype som blir kalt ramloftstue. Forskjellen er at loftet i denne stuetypen har inngang fra en utvendig sval utenfor tømmerkjernen.

I Telemark betegner oppstue gjerne et gjesterom ovenpå i stuehus med to fulle etasjer. Dette rommet erstattet gjesterommet i det frittstående loftet.

I senere tid har noen byggefirmaer begynt å levere tømmerhytter med et opphøyd rom som blir markedsført som oppstuer. Ofte er oppstua her plassert midt på bygget.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Berg, Arne (1989), Norske tømmerhus frå mellomalderen. Band I. Allment oversyn. Landbruksforlaget, Oslo.
  • Christensen, Arne Lie (1995). Den norske byggeskikken. Hus og bolig på landsbygda fra middelalder til vår egen tid. Pax Forlag, Oslo.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg