Offentlig oppdrag er oppgaver som gis til enkeltpersoner eller bedrifter.

Offentlige oppdrag fra regjeringen til enkeltpersoner

Enkeltpersoner kan utnevnes av regjeringen for å utføre spesifikke oppdrag. De viktigste offentlige oppdrag til enkeltpersoner gis etter vedtak i statsråd.

Et slikt oppdrag kan være å bli oppnevnt til å sitte i et offentlig utvalg eller råd som skal utrede et spesielt spørsmål. Personer som oppnevnes til et slikt utvalg, har gjerne svært god kjennskap til tematikken som skal utredes, for eksempel fordi de er forskere, arbeider på vedkommende saksfelt eller er medlemmer av en interesseorganisasjon.

Eksempler på utvalg og råd der personer tildeles offentlige oppdrag etter vedtak i statsråd er:

Offentlige oppdrag til bedrifter

For bedrifter skal det være mulig å konkurrere om å få et offentlig oppdrag, gjennom en anbudskonkurranse. Dette gjelder ved oppføring av nye offentlige bygg, utsmykking av nye bygg eller ved større offentlige anskaffelser. Et eksempel på slike bygg er det nye regjeringskvartalet i Oslo. For offentlige anskaffelser er det et EØS-basert regelverk om kjøp av varer og tjenester til statsetater, kommuner og offentlig kontrollerte foretak. Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) har egne fagsider om regelverket for offentlige anskaffelser. Regelverket har som formål å bidra til økt verdiskapning i samfunnet ved å sikre mest mulig effektiv ressursbruk ved offentlige anskaffelser basert på «forretningsmessighet og likebehandling». Det er en egen klagenemnd for offentlige anskaffelser.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg