Firkløver
Firkløveren har lenge vært sett på som et tegn på hell og lykke.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Overtro er tro på makter og årsakssammenhenger som faller utenfor vitenskapens lover og som ikke har noen fornuftig, «rasjonell» begrunnelse. Overtro er ikke det samme som folketro, som hører til i et godtatt mønster av forestillinger med en klar funksjon i den tid og det samfunn den finnes. Betegnelsen overtro kom i bruk i opplysningstiden og hadde nedsettende betydning.

Hva som kalles overtro, kan variere. Det finnes for eksempel en rekke overbevisninger og «halvvitenskapelige vitenskaper» som tilhengerne vil si er virkelige nok, men som andre vil karakterisere som overtro.

I Norge er noen utbredte forestillinger at det betyr lykke å finne en firkløver eller en hestesko med alle sømmene i, og at det betyr ulykke å gå under en stige eller å knuse et speil. At noen gjentar eller følger disse forestillingene betyr ikke nødvendigvis at de virkelig tror på det.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Øyvind Lillevold

HalloDet jeg lurer på er et uttrykk i Overtroen,Hvis du kjenner kløe i hånden, hva kan det være et forutsigendesignal omMvhØyvind Lillevold

svarte Marte Ericsson Ryste

Hei,Kløe i venstre hånd blir gjerne beskrevet som et varsel om at man vil motta noe, ofte penger. En samling av gammel overtro og leveregler fra historisk årbok til Thisted Museum i Danmark, omtaler kløe i venstre hånd slik: "Naar det klør i venstre Haand, skal man snart tagePenge ind." Se her: http://www.thistedmuseum.dk/Historisk%20%C3%85rbog/%C3%85rgang%201951/Overgaard,%20Anders%20%20Gammel%20Overtro%20og%20Leveregler%20fra%20Nordthy.pdfI en artikkel fra Bø bygdelag (skrevet av Hans Paulsen) står det følgende: Kleie eller kløe i høyre hand betyr at en må gi fra seg noe, f. eks. en gave, og kleie i venstre hand at en får noe, kan vente å motta noe (Sandjord m.fl.)Se artikkelen på Kuling 2.0: http://kuling.net/artikler/tru-og-overtruBeste hilsenMarte Ericsson RysteRedaktør

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg