Lysende nattskyer foreviget fra Asker i 0130-tiden natt til 17. juli 2008.

.
Lisens: fri

Faktaboks

Også kjent som
lysende nattskyer, engelsk: noctilucent clouds

Nattlysende skyer, eller noctilucent clouds (NLC) på engelsk, er skyer som ser ut til å lyse i mørket.

Fargen på skyen er typisk blåhvit, og den er vanligvis bare synlig noen få måneder om sommeren i områder som ligger omkring 50–65 grader nord og sør for ekvator.

Beskrivelse

Nattlysende skyer dannes nær mesopausen i omtrent 80 km høyde, det vil si langt høyere enn alle andre skyer, også perlemorskyene. På grunn av ekstremt lave temperaturer i denne delen av atmosfæren (–120 grader celsius) dannes det lett ispartikler på støv (aerosoler) som måtte befinne seg der.

Isen stammer antagelig fra vanndamp som igjen er dannet av uslipp av gassen metan fra Jorden. Man er ennå ikke helt sikre på hva slags partikler som gir opphav til disse aerosolene. Det kan både være partikler fra verdensrommet og fra Jorden. Mangel på tidligere observasjoner kan tyde på at vulkanutbrudd eller forurensningen etter den industrielle revolusjonen er opphav til støvpartiklene.

Forekomst

I Norge kan nattlysende skyer observeres om sommeren etter hvert som nettene blir mørkere, fra siste halvdel av juli i Sør-Norge. De lyses opp nedenfra, og sola må være mellom 6 og 16 grader under horisonten. Da er himmelen mørk nok til at skyene kan sees, samtidig som skyene fortsatt får sollys.

Historikk

Første kjente observasjon av nattlysende skyer ble gjort i 1885, et par år etter det kraftigste vulkanutbrudd i nyere tid, Krakatauvulkanen i Indonesia i 1883.

Dybdestoff

Metaninnholdet i atmosfæren har økt mye de siste 150 årene, og kommer hovedsakelig fra forråtnelsesprosesser i sumper og myrer og fra store jordbruksområder. Metan er en drivhusgass som er 4,5 ganger mer effektiv enn CO 2.

Det forskes på om det er en sammenheng mellom økt drivhuseffekt og dannelsen av NLC-skyer. Blant annet har forskere fra land i nordområdene foretatt systematiske radarmålinger av himmelfenomenet siden 1987. Raketter blir også benyttet for å nå opp til dette atmosfærelaget med måleinstrumenter. På fjellet ved Andenes i Vesterålen ligger det et praktfullt observatorium (ALOMAR) med et internasjonalt forskningsmiljø og med blant annet Lidar-instrumenter som måler gjennom mesopausen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Frode Håvik Korneliussen

Tittelen her er unøyaktig. "Noctilucent" betyr "nattlysende" og det riktige oversettelsen burde vært "nattlysende skyer" på norsk. Disse skyene eksisterer også på dagen, selv om de kun er synlige for det blotte øyet om natten, derfor "nattlysende". "Nattskyer" indikerer at de bare finst på natten.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg