Testing i skolen er et område der det er kontroverser og uenigheter både av faglig, pedagogisk og politisk karakter. Det gjelder både for de nasjonale prøvene og de internasjonale testene, som for eksempel PISA, TIMSS og PIRLS.
Da nasjonale prøver ble innført, var det betydelig motstand, til dels også boikottaksjoner fra elevorganisasjoner, og også lærernes organisasjoner har fremmet betydelig kritikk.
Den største lærerorganisasjonen i Norge, Utdanningsforbundet, aksepterer myndighetenes behov for informasjon om skolenes måloppnåelse, men mener at dette i like stor grad kan oppnås ved utvalgsprøver. Utvalgsprøver vil si at man tester et representativt utvalg og ikke alle elever. Utdanningsforbundet kritiserer også måten resultater på skolenivå gjøres åpent tilgjengelige, slik at skoler og kommuner kan rangeres.
Kritikere peker også på at offentliggjøring av skolenes resultater ofte fører til at skolene vektlegger de fagområder som er gjenstand for måling, slik at andre fag og andre ikke målbare sider ved skolens mandat kan komme i skyggen av testresultater.
Det forskes på de effektene de nasjonale prøvene har for skolens arbeid og prioriteringer og på elevenes arbeid og mentale helse. Et hundretalls masteroppgaver og PhD-avhandlinger omhandler ulike sider ved nasjonale prøver.
I en rapport fra et større forskningsprosjekt om «Bruk av elevresultater i norske skoler og kommuner», skriver Mausethagen m.fl. i 2018: «De nasjonale prøvene ble i sin tid opprettet blant annet for å teste om elevene hadde nådd målene i læreplanen. [...] De nasjonale prøvene har nå blitt et mål i seg».
I en doktoravhandling om hvordan nasjonale prøver brukes i norske skoler konkluderer Gunnulfsen (2018) med at de nasjonale prøvene ikke har noen pedagogisk nytteverdi, og at de i liten grad knyttes til skolenes kvalitetsarbeid. Hun fant at «Arbeidet med resultater på nasjonale prøver fremstår som en slags 'symbolsk reaksjon' på myndighetenes forventning om at prøvene skal bidra til å øke kvaliteten i skolen.»
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.