naftokinon
Molekylmodell av naftokinon. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Røde kuler står for oksygenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
naftokinon
Lisens: CC BY SA 3.0
naftokinon
Strukturformel for naftokinon
naftokinon
Lisens: CC BY SA 3.0

Naftokinon er en kjemisk forbindelse med gul farge. Forbindelsen brukes i syntese av fargestoffer og farmasøytiske preparater, som polymerisasjonsregulator og til fremstilling av soppmidler og algicider. Vitamin K og den syntetiske analogen menadion er derivater av naftokinon.

Faktaboks

Også kjent som

1,4-naftokinon

Uttale
naftokinˈon

Natfokinon er en organisk forbindelse med kjemisk formel C10H6O2 og smeltepunkt ved 127 grader Celsius. Forbindelsen er tungt løselig i vann, men lett løselig i etanol, eter, kloroform og lignende. Den fremstilles ved oksidasjon av forskjellige naftalenderivater, for eksempel 1,4-aminonaftol.

Naftokinon er kjemisk beslektet med 1,4-benzokinon (kinon), men molekylet inneholder en benzenring i tillegg til den kinoide ringen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg