Kjemisk syntese omfatter all kunstig fremstilling av mer kompliserte stoffer ut fra enklere. I visse tilfeller vil imidlertid enklere produkter kunne oppnås fra kompliserte utgangsmaterialer.

Den syntetiske kjemi har hatt en rivende utvikling, og har hatt særlig stor betydning innen organisk kjemi. Ved kjemiske synteser har det vært mulig, ikke bare å fremstille kunstig et stort antall av de kjemiske forbindelsene som forekommer i naturen, men også en mengde tidligere ukjente forbindelser med nye og verdifulle egenskaper. Man regner med at antall kjemiske forbindelser nærmer seg 10 millioner (hva som skal telles med representerer en usikkerhetsfaktor) og et hundretusentalls nye kommer til hvert år. Tidligere ble det utarbeidet oversikter over antall og tilvekst av forbindelser, men slik statistikkføring er nå oppgitt. Et hundretalls forbindelser er gjort til gjenstand for industriell produksjon og praktisk bruk i industri, landbruk, medisin og vårt daglige liv.

I mange tilfeller har den syntetiske kjemi lagt grunnlaget for nye kjemiske industrier og fremkalt gjennomgripende økonomiske og sosiale omveltninger. Som eksempler kan nevnes fargestoffkjemien med kunstig fremstilling av indigo, alizarin, indantrenfargestoffer o.fl., den kjemiske legemiddelindustri som fulgte i fargestoffindustriens fotspor, syntetisk fremstilling av viktige forbruksartikler som bensin og gummi, den syntetiske tekstilfiberindustri (rayon, nylon, dacron, terylene m.fl.) og plastindustrien, som med sine utallige produkter i høy grad er med på å prege vårt daglige liv.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.