Vancouver Island

Vancouver Island, øy i Canada, British Columbia, den største på Nord-Amerikas vestkyst.

Faktaboks

Uttale
vænkˈu:vər ˈailənd

Øya er skilt fra fastlandet i øst av Queen Charlotte Strait, Strait of Georgia og Juan de Fuca Strait. Den har et areal på 31 285 kvadratkilometer med 759 366 innbyggere (2011). Lengst sør på øya ligger provinshovedstaden Victoria.

Vancouver Island består av vulkanske og sedimentære bergarter. Vestkysten er innskåret av sund og fjorder og innlandet er kupert med mange innsjøer omkranset av barskog. Det høyeste fjellet er Golden Hinde (2195 meter over havet) i Strathcona Provincial Park sentralt på øya.

Klimaet er det mildeste i Canada med som regel over 0 oC ved kysten i januar. Årlig nedbør på cirka 6650 millimeter på vestkysten gjør Vancouver Island til Nord-Amerikas våteste område. Kystområder har temperert regnskog.

Skogbruk, treforedling og fiske (blant annet laks) har stor betydning. Jordbruket omfatter frukt- og grønnsakdyrking og husdyrhold. Av mineraler utvinnes kull, jernmalm og kobber. Det er betydelig turisme.

Navnet eretter den britiske sjøoffiseren George Vancouver (1757–1798).

Vancouver Island ble besøkt av James Cook i 1778, kom 1843 under Hudson's Bay Company, ble kronkoloni i 1849 og forent med British Columbia i 1866.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg