metylbromid
Molekylmodell av metylbromid. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Røde kuler står for oksygenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
metylbromid
Lisens: CC BY SA 3.0
metylbromid
Strukturformel for metylbromid
metylbromid
Lisens: CC BY SA 3.0

Metylbromid er en kjemisk forbindelse av karbon, hydrogen og brom. Forbindelsen er en fargeløs gass som lett fortettes til en væske med kokepunkt 3,5 °C. Lukten til metylbromid minner om kloroform. Metylbromid er et halogenert hydrokarbon og har kjemisk formel CH3Br. Metylbromid kalles også brommetan.

Faktaboks

Også kjent som

brommetan

Uttale
metˈylbromid

Metylbromid fremstilles av metanol og brom i nærvær av fosfor. Forbindelsen brukes noe til insektbekjempelse i lukkede rom som lagerrom, lastebiler og på skip. Metylbromid brukes også noe i organisk syntese.

Giftighet

Metylbromid er svært giftig. Forbindelsen virker meget irriterende på øyne, hud og slimhinner. Ved inntak og innånding av metylbromid kan nyrer, lunger og sentralnervesystem skades. Metylbromid er også kreftfremkallende.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

metylbromid
Systematisk navn
brommetan

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg