Pressefriheten i Kirgisistan var etter selvstendigheten i 1991 betydelig større enn i nabolandene, men har blitt gradvis innsnevret.

Det finnes rundt 340 aviser og blader i Kirgisistan, men bare tre av dem er dagsaviser, alle utkommer i hovedstaden Bisjkek. Størst er den russiskspråklige dagsavisen Vetsjernij Bisjkek (Kvelds-Bisjkek, grunnlagt i 1974). De regjeringseide Kyrgyz Tuusu (Kirgisistans flagg, grunnlagt i 1924) og Slovo Kyrgyzstana (Kirgisistans ord, grunnlagt i 1925) utkommer på henholdsvis kirgisisk og russisk. Det finnes dessuten en engelskspråklig ukeavis, The Times of Central Asia (grunnlagt i 1995), som også distribueres i Kasakhstan, Turkmenistan og Usbekistan. Etter 1991 er det etablert en rekke nye aviser.

Populære og viktige nyhetsbyråer på nett er AkiPress.org, 24.kg og Kloop.kg. I tillegg følger mange i Kirgisistan med på Radio Free Europe/Radio Libertys (RFE/RL) Kyrgyz Service, kalt Azattyk, som produseres i Praha, og på nettstedet Ferghana News, som produseres i Moskva.

Det statlige kringkastingsselskapet, grunnlagt i 1931, har radiosendinger på blant annet kirgisisk, russisk, usbekisk, tysk og engelsk. Det er to statlige radiokanaler og 18 private. Det har vært fjernsynssendinger siden 1958. Det er åtte statlige fjernsynsstasjoner og et 20-talls private, disse selskapene deler sendetiden i tre kanaler. Landet har i tillegg til det offisielle nyhetsbyrået Kabar (grunnlagt i 1936 som Kirtag) fem uavhengige nyhetsbyråer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg